Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отрече от модела #Кой, но все още по някаква причина не понечва да спомене името на Делян Пеевски. Това се видя в  негов статус във Фейсбук, написан малко след края на срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ).

Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации. Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят.

Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ‬. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това.

Това се казва в изявлението на Борисов. Той определи изпращането на Трайчо Трайков на преговорите като провокация, защото той е бил уволнен от него като икономически и енергиен министър заради несправяне с работата.

Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите. Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории

казва още Борисов.

Коментарът на Борисов е много по-адекватна реакция от това, което направи главната преговаряща от ГЕРБ Цецка Цачева. Тя заяви, че преговорите с РБ са приключили и напусна пресконференцията след срещата между двете формации с извинението, че уморена. Няма как обаче да не направи впечатление фактът, че Борисов, разграничавайки се от "модела Кой", не си позволява да спомене името на Делян Пеевски.  Причините могат да са няколко. Избягвайки да наименуват модела с името, с което той стана популярен, ГЕРБ изразяват убеждението си, че същността му се корени в самото ДПС, а не в отделно лице.  Други смятат, че ДПС са поставили условие "да се спре със сатанизирането" на любимеца на Доган. Трети допускат, че Борисов и хората около него истински се страхуват от икономическите и медийни ресурси, с които продължава да разполага Делян Пеевски.