Русия се надява, че САЩ си спомнят до какво може да доведе раздорът между ядрени държави и ще се откажат от опитите за изнудване. От своя страна, Москва е готова за конструктивно сътрудничество с партньорите си. Това изтъква руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник „Политика” преди посещението си в Сърбия, съобщи агенция "Фокус".

„Настоящата криза в отношенията ни не е първата. Надяваме се, че нашите партньори осъзнават колко безразсъдно е да се опитват да изнудват Русия и че си спомнят какви последствията за стратегическата стабилност може да има раздорът между големи ядрени държави. От своя страна, ние сме готови да поддържаме конструктивно сътрудничество на основата на равенството и реалното отчитане на взаимните интереси”, казва руският лидер.

Той добавя, че Русия винаги се е стремила към открити и партньорски отношения със САЩ, но в замяна получава различни условия и опити за вмешателство във вътрешните работи.

„Това, което се случва от началото на годината, е още по-тъжно. Вашингтон подкрепяше активно Майдана, а когато неговите протежета в Киев със своя бесен национализъм настроиха против себе си значителна част от Украйна и потопиха страната в гражданска война, тогава Русия бе обвинена в предизвикване на кризата”, подчертава Путин.

За установяването на мир в Украйна е необходимо провеждането на украински диалог с участието на всички политически сили и региони, в рамките на който да бъде обсъдено конституционното устройство на страната, добавя той. Путин посочва, че в рамките на украинския национален диалог трябва да бъде обсъдено конституционното устройство и бъдещето на страната, в което ще бъде безопасно за живеене за всички граждани на Украйна.

Президентът напомня, че отношенията с Украйна „винаги са играли и винаги ще играят много важна роля” за Русия.

„Нашите народи са неразривно свързани от общите духовни, културни и цивилизационни корени. Векове наред сме живели в една държава и този огромен исторически опит, преплитането на милионите съдби, не може нито да бъде изтрит, нито да бъде забравен”, коментира руският държавен глава.

Според Путин изграждането на газопровода „Южен поток” може да донесе на Сърбия инвестиции от над 2 милиарда евро, както и значително да засили енергийната сигурност на страната. „Общият обем на руските капиталовложения в Сърбия е над 3 милиарда долара. Основната част от тези средства е вложена в стратегически важния енергиен отрасъл. Нагледен пример за успешното ни сътрудничество е компанията „Нефтена индустрия – Сърбия”, която от нерентабилно предприятие се превърна в основен вложител за сръбския държавен бюджет. Изпълнението на проекта „Южен поток” трябва да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и значително укрепване на енергийната сигурност на страната”, смята президентът на Русия. Той подчертава, че „Южен поток” ще има значителен принос за енергийната сигурност на Европа. Путин смята, че ситуацията около „Южен поток” трябва да бъде разрешена бързо. „Убедени сме, че този проект ще има значителен принос за европейската енергийна сигурност. Той е от полза за всички – и за Русия, и за европейските потребители, включително и за Сърбия”, казва той.

Русия изпълнява изцяло задълженията си за доставяне на газ за европейските потребители, уверява руският държавен глава в отговор на въпрос дали е възможно намаляване на руските газови доставки за Европа заради дълговете на Украйна.И допълва, че през последните месеци енергийната компания „Газпром” е попълвала газовите резерви в европейските подземни хранилища с ускорени темпове. Според президента тези мерки имат за цел да не се допусне спиране на газовия транзит, както и да се осигурят по-добри условия в периода на пиковото потребление през зимата.

„Възнамеряваме да задълбочим сътрудничеството си с ЕС в енергийния сектор, в който сме естествени партньори, по прозрачен и предвидим начин”, твърди Путин.

Днес руският лидер е на посещение в Белград, след което отива в Милано на международен форум, където се очаква да се срещне с Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд и може би с украинския си колега Петро Порошенко.