Еврокомисията наложи глоба от 14 327 000 евро на няколко компании, собственост на „Комкаст корпорейшън“, сред които и американската медийна група „Ен Би Си юнивърсъл“.

Това съобщи изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер.

Санкционираните компании ограничавали търговци в продажбата на продукти, лицензирани в Европейското икономическо пространство (ЕИП), на територии и клиенти извън него. Ограниченията били налагани за продукти с герои от „Миньоните“, „Джурасик свят“ и други филми на „Ен Би Си Юнивърсъл“.

ЕС започна антимонополно разследване срещу някои практики за лицензиране и разпространение на „Ен Би Си юнивърсъл“. Целта бе проверка дали търговците срещат незаконни ограничения в  свободната продажба на лицензирани продукти в рамките на единния европейски пазар.

Разследването установи, че въпросната компания е наложила редица мерки за ограничаване на продажбата извън ЕИП от страна на лицензираните търговци. Мерките включвали онлайн продажбите, задължавали лицензираните търговци да прехвърлят ограниченията и върху клиентите и наложила редица, за да стимулира непряко подминение на споменатите ограничения.

Комисията стигна до заключението, че „Ен Би Си юнивърсъл“ поставя незаконни бариери на единния пазар и възпрепятства лицензираните търговци в Европа да извършват трансгранична продажба или на клиентски групи.

Това противоречи на антимонополното законосателство на ЕС, изтъкна еврокомисарката Вестагер.