Ако гражданин на държава от ЕС крие банкови сметки в друга държава от общността, то това няма как да остане скрито от 2017 г. Тогава ще заработи автоматизирана система за обмен на информация между данъчните в 28-те държави. Ще бъдат съобщавани дори и данни за лихвите, получени от влогопритежателите.

Мярката цели да се предотвратят възможности за укриване на данъци. А оценките за този вид измами са стресиращи. Смята се, че правителствата на държавите от ЕС губят 1 трилион евро годишно от укриване на налози.

"Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широка форма", каза еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Той изрази задоволство за готовността на Швейцария също да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация.

До края на годината такива споразумения ще бъдат сключени с Лихтенщайн, Андора и още няколко страни, добави Шемета.

За отпадането на банковата тайна в ЕС се говори отдавна, но Австрия се противопоставяше остро на такава промяна и правеше невъзможно приемането на нови европейски регулации заради опасения, че може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация. Сега обаче Виена склони да се съгласи на реформата, в случай че получи отлагане за 1 година.