Радан Кънев и Бойко Борисов все повече заприличват на Давид и Голиат.  В политически смисъл.

Двубоят между двамата започна още в предизборната кампания с изявлението на Кънев, че Борисов не трябва да е следващия премиер. Лидерът на ГЕРБ бе в по-силната позиция. Трудно е да се възрази срещу аргумента, че политическата отговорност трябва да се носи от председателя на най-голямата партия.

Впоследствие обаче Кънев смени посоката и поиска от Борисов просто да спомене името на Делян Пеевски като олицетворението на модела #кой и че този модел трябва да бъде демонтиран чрез реформи в цялата държава.

От този момент нататък Борисов и ГЕРБ са притиснати в ъгъла. Цецка Цачева толкова се изнерви от тази тема, че  демонстративно напусна пресконференцията след консултациите между герберите и Реформаторския блок (РБ), заявявайки, че за ГЕРБ тези консултации са приключили. Малко след това Борисов реагира адекватно, като каза, че все пак е готов да продължи разговорите. И припомни, че ГЕРБ отдавна е отрекъл модела #кой и се е борил срещу него в предишния парламент.

Името на Пеевски обаче отново не бе споменато.  Няма как да решиш даден проблем, ако дори отказваш да го назовеш. И  не е необходимо да се връщаме много назад - по време на управлението на ГЕРБ този модел разцъфтя с пълна сила.

 Лидерът на ГЕРБ може да се бие в гърдите като пръв борец срещу модела #кой. Но на 16 юни 2013 г., когато олицетворението на този модел бе избрано за шеф на ДАНС, депутатите от ГЕРБ ги нямаше в залата. Върнаха се в нея едва за повторното гласуване, когато журналистите в кулоарите им напомниха, че с отсъствието си - волно или неволно - на практика улесняват избора на Пеевски.

Борисов отказа да говори за каквато и да е съдебна реформа, защото за нея трябвало консенсус. Това обаче си е просто измъкване. Няма как да се намери консенсус за подобна реформа с партии, които представляват модела #кой. Това е все едно да търсиш консенсус с Велко Вълканов срещу престъпленията на комунизма. Човек, който изисква подобен консенсус, просто не иска даден проблем да бъде решен или поне да започне работа по неговото решаване.

Ден преди преговорите с Реформаторския блок ГЕРБ имаше среща с ДПС. От изявленията на герберите тогава стана ясно, че най-големият проблем в отношенията с движението е фактът, че то било влязло в коалиция анти-ГЕРБ като е подкрепило правителството на Пламен Орешарски. Не бе казана нито дума за това, че олицетворението на модела #кой от години се подвизава в редиците на ДПС и ако се вярва на актива на партията, това олицетворение е много популярна личност с огромна роля в Движението.

Днес Кънев нанесе поредния си удар. "Ако в ГЕРБ искат мнозинството да включва Делян Пеевски, очевидно ще трябва да се откажат от Реформаторския блок“, заяви Кънев.  Поведението на ГЕРБ в последните дни наистина създава усещане, че се опитват да имитират борба със задкулисието, като същевремено се стараят да не го предизвикват прекалено много. Така, както беше и по време на управленския им мандат всъщност.

Иначе от ГЕРБ  са прави, че липсата на лидер в Реформаторския блок затруднява преговорите с него. 

Известно е, че според Библията невзрачният Давид побеждава огромния Голиат с помощта на прашка. Дали невзрачният Реформаторски блок ще успее да надделее над гигантския ГЕРБ със своята си прашка, а именно - настоването Борисов да посочи поименно Пеевски като олицетворение на модела #кой?

 ГЕРБ трудно ще се измъкне през някоя вратичка. Единственият му изход е през парадния вход.