Особено остро се изказа депутатът от БСП Кирил Добрев срещу ръководството на партията и в частност Сергей Станишев в студиото на бТВ. Бившият лидер на социалистите поел ангажимент към младото поколение да изчисти партията, но подведе хората, твърди Добрев.

Темата на предаването беше озаглаване „БСП – сега накъде?“, но бързо премина от обсъждане на преговорите на социалистите с ГЕРБ в исторически поглед на последните 25 години в столетницата.

Когато водещият Антон Хекимян засегна Сергей Станишев и отсъствието му на следизборната пресконференция, това отприщи откровена и бурна реакция от Добрев:

„Има неща, за които твърдо обвинявам Станишев. Първо, че вкара търговците в храма. Второ, че вкара БСП във вътрешнопартийни битки, и имаше моменти, в които БСП обслужваше корпоративни интересни. Трето, обвинявам го директно за загубата на над 100000 гласа, именно заради омразата му към Първанов, и от своя страна обвинявам и Първанов, че не намериха сили тези двама души да подадат ръка. Но след изборите Първанов има политически субект в лицето на АБВ, а ние имаме минус 150 000 гласа.  Кой е виновен за това? Кой водеше битката, вътрешнопартийната? Кой изтиска партията като лимон, в името на това да бъде лоялна към него?“

На въпрос „Дали боли два пъти с ДПС?”, Добрев коментира, че по-лошото е, че на някои може би им хареса, а на Сергей Станишев „може би му е било приятно” – в името на това ГЕРБ да не бъдат на власт.

След това депутатът извади няколко разпечатани снимки от конгреси на БСП – първата от 1998 г., последната от 2014 г. И отбеляза:

„Човек, който се е родил тука (сочи най-ранната снимка), тука (снимката през 2014 г.) вече гласува. А на трибуната са едни и същи хора. Цяло поколение слушаме ето тези. Не исками и следващото поколение да ги слуша.“

Добрев подчерта трима души, които в партията наричали „тричленката“, и които присъстват на всички снимки - Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова.

Фараоните, или "тричленката" на БСП според Добрев - Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова.

На въпрос дали това са т.нар. „партийни феодали“, депутатът отговори така:

„Какви феодали, това са фараони!“

Според него „тричленката“ решава кой ще прогресира и кой ще бъда смачкан в партийните редици, защото държат между 140 и 180 души от делегатите като „платен апарат“, и ако някой се опита да се изправи срещу ръководството, започва със 140-180 гласа назад.

„Те са се родили в тази партия.“ каза още Добрев

„Тричленката е малкият проблем“ заяви Добрев и даде други два примера – Георги Божинов, който е народен представител от 1990 г., и днес отново е водач  на листата във Враца. Георги Пирински пък миналата година празнувал 35 години бенефис на президиума.

Това са две поколения изгубени. И после няма какво да се учудваме, че за нас гласуват само 6% от младите хора. Това със сигурност са деца на членове и активисти на БСП. Нямай кой друг да бъде.“

„За изборите са необходими две неща – идеи и кауза. Трябва да има лице, което да увлече в тази кауза. И накрая трябва да има организационен потенциал. На тези избори всичко рухна.

Добрев в крайна сметка завърши оптимистично, като даде обещание да промени партията:

„Това е кауза. Аз съм си посветил вече колко – 10 години от за тая работа. Тая партия ще я променя. Имам амбицията, имам хората, ще я променя. И ще я оставя на следващото поколение. Нашето поколение го задраскаха, тези хора ни задраскаха. Но следващото поколение трябва да има модерна, съвременна лява партия“