Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършени действия по служба на бившия министър на околната среда и водите, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество "Юлен" АД. Това беше съобщено от институцията днес. Оттам не дават повече подробности. 

Това е второ обвинение за Димов - в момента той се намира в ареста по обвинение в безстопанственост и съпричастност към създаването на водната криза в Перник. 

Според информацията от прокуратурата - разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализирана прокуратура. Повече подробности засега не се съобщават. Новината обаче не е изненада. Още при ареста на Димов заради водната криза в Перник, от обвинението намекнаха, че ще се работи и по линия на концесията.

Преди повече от година - тогавашият главен прокурор Сотир Цацаров, заплаши от телевизионния ефир, че ще търси отговорност от правителството, ако в спешен порядък не бъдат предприети мерки за изменение на договора за концесията на ски зоната в Банско. И последва решение на кабинета в тази посока. Правителството закъсня, защото още през юли 2018-а прокуратурата излезе с искане към Министерски съвет да изчисти проблемите по договора и заграбената от концесионера площ.

Чак през декември 2018 г. кабинетът възложи на екоминистъра Нено Димов да проведе преговори с "Юлен" АД за изменение и допълнение на концесионния договор, но така, че да се съобрази с препоръките на прокуратурата.

Договорът с "Юлен" не е актуализиран от 2001 г., когато е подписан със сегашния концесионер, чийто мажоритарен дял до скрито се държеше от кипърската офшорка Маренго Трейдинг. Но условията на тогавашния закон за подземните богатства бяха съвсем различни от сегашните. А и през декември 2018 г. изненадващо стана известно, че ски легендата Марк Жирадели е придобил "Юлен" още през 2016 г. 

От години природозащитниците алармират, че концесионерът, зад когото се смята че стои собственикът на ПИБ и председател на федерацията по ски Цеко Минев, се разпростира на площ от 165 ха при определени му по договор 95,5 ха. Срещу това плаща концесионна такса от средно 270 000 лева на година (тя се определя на база приходи, а не на база площ, б.р.).

Проверка на прокуратурата по сигнал на „Зелените“ потвърди тези заключения и поиска от кабинета да ревизира договора с "Юлен", което и досега не се е случило.

Подарък за Коледа

През 2017 година, предколедно, Нено Димов и бившият вече вицепремиер, сега депутат – Валери Симеонов, се опитаха да прокарат на тъмно, без предварително обществено обсъждане, изменение в договора за концесията на ски зоната. Внесоха анекс, който Министерският съвет трябваше да одобри. Това се случва малко преди парламентът да гласува новият закон за концесиите, за който тогава се гарантираше, че ще привнесе повече прозрачност при раздаването на държавните земи за стопанисване. Законът вече е в сила.

Вечерта преди разглеждането на тази точка обаче проектоанексът изтече в медийното пространство, като с него на „Юлен“ се даваха повече земи срещу 30% скок на таксата. И екозащитниците веднага реагираха: „увеличават площта, в която може да се сече и застроява Национален парк „Пирин“ десетократно – от 99,5 ха на близо 1000 ха“.

На следващия ден, раздразнен от медийните публикации, премиерът Бойко Борисов нареди точката да бъде отложена. И такава си е до днес.

Междувременно

Междувременно се случиха две други неща, които спомогнаха за протакането. Едното е, че в началото на 2018 година прокуратурата започна проверката си за ски зоната, а другото е, че паралелно с проекта за анекс, Димов и Симеонов бяха предложили и частично изменение в Плана за управление на парк „Пирин“, с което се даваше възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Това се случи в последния работен ден на правителството преди Нова година и доведе до вълна от протести. Решението бе мотивирано със строителството на т.нар. втора кабинка. Проект за таква все още не е видял бял свят.

Според решението на МС 48 на сто от територията на парк "Пирин" се отварят за застрояване, тъй като такива дейности се разрешават в Зоната за сгради и съоръжения (0,6% от парка), Зоната за туризъм (2,2% от парка) и в Зоната за опазване на горските екосистеми и отдих (45,2% от парка).

За това изменение от екоминистерството твърдяха, че няма нужда от извършване на екологични оценки. Така казусът бе отнесен от екозащитниците в съда. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отсъди, че министерството трябва да назначи екооценки и също като еколозите изрази „съмнение“, че ако в парка се правят водохващания, то ще е за целите на питейните нужди, а не за захранването на ски пистите с изкуствен сняг. Законът разрешава водохващания да се правят само за питейни нужди, но е факт, че за сегашните писти има изградени съоръжения за сняг. ВАС попита също така какво налага да се прави частично изменение в плана за управление на парка, след като в момента се разработва нов план.

Препоръки

Въпросът с плана и този с концесията са свързани, защото правителството реши докато ВАС не се произнесе окончателно за плана за управление, да не се изменя и договорът за концесия с „Юлен“.

Докато течаха делата прокуратурата излезе с резултат по собствената си проверка. И с две препоръки към правителството:

а) да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД присъобразяване с разпоредбите на действащото законодателство (включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение);

б) да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55 ха, съгласно Териториално устройствен план (ТУП)на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970 г.“ по чупките на външната граница на ски зоната).

Две години по-късно

Две години след като прие решение за изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин", довело до серия от екологични протести и съдебни дела, правителството прие ново решение - с което отмени даването на мандат Нено Димов да започне преговори за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. 

Това се наложи, след петчленен състав на ВАС задължи кабинета да отмени решението си за изменение в плана за управление на парка. Според съда там се допуска единствено ремонт, но не и изграждане на нови съоръжения, на базата на Закона за защитените територии. Освен това не са спазени и изискванията на евродирективата за екологичните оценки.

Междувременно Димов все пак излезе с идея за нов договор с "Юлен". Според първоначалния вариант рогнозната концесионна такса за следващите три години трябваше да е 350 000 лева. За сравнение, при сегашните условия "Юлен" е плащала малко над 274 000 лв. през 2014 г., 261 000 през 2015 г., а за 2016 година - 270 000 лв. Или държавата щеше получава около средно 80 000 лева повече на година от стопанисването на най-големия ни ски курорт.

В новото споразумение бяха предвидени и глоби за концесионера при неизпълнение и на други клаузи, извън плащането на таксата, каквито досега нямаше.