Европейските министри на здравеопазването обсъждат днес в Брюксел, дали да въведат контрол за ебола за пристигащите на международните им летища.

САЩ, Канада, Великобритания и Чехия вече правят такива проверки, макар Световната здравна организация, и Европейският център за превенция и контрол на болестите да не са ги препоръчали.

Франция също съобщи, че ще започне да проверява за ебола пътниците пристигащи в Париж от Гвинея. Тя, Либерия и Сиера Леоне са страните в Западна Африка най-силно засегнати от епидемията. Отделни случаи са установени също в Сенегал, Нигерия и Демократична република Конго.

Специалистите са скептични, дали входящият контрол на пристигащите от районите на заразата пътници ще е ефективен заради 21-дневния инкубационен на еболата. Треската, с която тя започва, може да се прояви, когато носителят на вируса вече е минал през проверката на границата.

"Бойното поле срещу тази болест остава в Западна Африка", каза европейски източник, пожелал анонимност. Той обаче посоче, че входящият контрол може да е допълнително ниво на сигурност.  ЕС иска да види по-строг изходящ контрол в страните източници на заразата. 

Очаквайте подробности