Втори ден Европа коментира гръмовния скандал с прекратената европейска квалификация между Сърбия и Албания при 0:0 в 41-ата минута. Двубоят на стадиона на "Партизан" в Белград бе спрян от съдията Мартин Аткинсън заради масово сбиване на терена, нахлуване на публика и летящи към игрището сигнални ракети, димки и всевъзможни предмети. Дотам се стигна, след като над арената полетя радиоуправляем самолет със знамето на Велика Албания (влючваща Косово), а един от сръбските играчи - Стефан Митрович, го свали, което запали искрата на и без това взривоопасния мач.

В специална декларация футболната централа на западната ни съседка определя акцията с дрона като "терористичен акт". Тези думи фигурират и в обясненията до УЕФА, която моментално започна дисциплинарно разследване. Домакините ще трябва да отговарят по пет обвинения, сред които за сигналните ракети, за инцидентите с публиката и като цяло лоша организация. Всичко това предполага солидна глоба и със сигурност домакинства пред празни трибуни.

По-тежко е положението на Албания, която е нарушила "само" две правила, но те са доста ключови: отказ мачът да продължи и за "непозволено използване на знаме".

"Това, което се случи в Белград, няма извинения", обяви шефът на УЕФА Мишел Платини. Любопитно е, че след като Аткинсън прибра отборите в съблекалните докато утихнат страстите и полицията се справи с публиката, гостите са отхвърлили цели три предложения на делегата и съдията, които пък са били подкрепени от сърбите: мачът да се доиграе при тогавашните обстоятелства; да продължи, след като трибуните бъдат опразнени; да бъде продължен на следващия ден, 15 октомври.

Албанците се оправдали, че се страхуват за живота си, че вече физически и психически не се готови да играят футбол. Което кара мнозина в Белград да се съмняват, че може би са целяли такава развръзка.

Дронът, който носеше знаме на Велика Албания, е намерен, заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович. Според него разследването показало, че целта на албанската страна е да предизвика безредици - при това не само на стадиона. И че единственият виновник за инцидента е албанската страна, която искала да провокира сръбските запалянковци.
„Ако Албания смята, че европейска ценност е Велика Албания, тогава Сърбия не може да споделя тези ценности по никакъв начин”, заяви Стефанович, цитиран от медиите в родината си. 

В същото време албанските национали бяха посрещнати като герои в Тирана. Инцидентът извади хората по улиците и провокира националистически вълнения. Валят обвинения и от другата страна: че е бил застрашен живота на футболистите на гостите и че цялостната организация била "под всякаква критика". Олси Рама, брлатът на премиера Еди Рама, отхвърля обвиненията, че лично е управлявал самолетчето от ложата на стадиона.

Самият Еди Рама написа следното във туитър: "Горд съм, че нашия черно-червен отбор. Съжалявам, че нашите съседи се представиха в лоша светлина с тяхното грозно шоу."

А най-лошото от всичко е, че в случая футболът стана жертва