СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Русия трябва изцяло да спазва договореностите с Украйна. Решителният принос за деескалация на напрежението е на Русия. Въпреки споразумението за примирие за последните седмици загинаха над 300 души.

Това заяви днес Ангела Меркел в правителствена декларация, оповестена пред Бундестага (германския парламент).
Канцлерката говори в навечерието на срещата на върха “Европа-Азия” в Милано. За нея по-късно днес и утре се очаква да пристигнат 50 водещи политици от двата континента. Вън от съмнение е, че в центъра на вниманието ще са руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко. Тенай-вероятно ще се видят утре в присъствието на Меркел и Оланд. Същия ден Меркел ще разговаря с двамата поотделно.

По повод на руската подкрепа за сепаратистите в Украйна в речта си днес Меркел изрече:

“Ние и в бъдеще няма да допуснем някой да се усъмни, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна и погазването на международното право ще останат без последствия.”

Наложените спрямо Русия санкции били важни, но те не представлявали самоцел.

“Ние продължаваме настойчиво да търсим диалог с Русия. Едното – санкциите, не изключва другото - диалога”, подчерта канцлерката.

Тя настоя и за тясно сътрудничество в борбата с терористичната организация “Ислямска държава”, която “застрашава целия свободен свят и трябва да се приема като предизвикателство към всички”.

Междувременно стана известно, че офицер от Бундесвера (немската войска) се бие на страната на руските сепаратисти в Източна Украйна. Той е боен парашутист от поделение в Зеедорф, федерална провинция Долна Саксония. Мъжът, чието име не се съобщава, излязал две седмици в болнични, но не сдал бойното си снаряжение. След изтичане на срока той не се прибрал в поделението, нямало и следа от въоръжението му. Докато бил издирван, сам той посочил къде се намира – свързал се в глобалната мрежа със свой приятел и споделил, че се бие в Украйна.

Беглецът, който е германски гражданин, бил роден през 1991 г. в бивша съветска република. Преди две години той се записал в Бундесвера да служи 4 години. (Германската армия е доброволна – бел. ред.).

Срещу него е започнало следствие. Ако бъде заловен, той ще бъде съден за измяна.