Утре ще бъде пусната за тестване най-новата версия на операционната система за мобилни устройства Android - 5.0, като в традицията на Google, тя ще носи името Lollipop (близалка). Софтуерът ще може да върви само на смартфоните Nexus 5 и таблетите Nexus 7. На 3 ноември версията излиза официално заедно с новите флагмански устройства - смартфона Nexus 6 и таблета Nexus 9.

Компанията определя Lollipop като "квантов скок напред" заради променения дизайн, повишената сигурност и новите функции. В зависимост от действията на потребителя устройството ще променя цветовете и анимациите, има и цял куп други екстри.

Очаква се по-бързо стартиране на приложенията, както и по-добра енергийна ефективност. Софтуерът ще може да работи и с по-слаби устройства - достатъчно е да имат 512 мегабайта оперативна памет.
 
Покрай "близалката" Google представи и своя пореден суперфон - Nexus 6, който вече ще се изработва от дъщерната Motorola, а не от LG. Масивният, 6-инчов апарат гони тегло от почти 200 грама, но обещава живот на батерията от два дни при "як тормоз".
Nexus 6 е продукция на Motorola