Срамота! Само така би могла да се опише ситуацията с паметниците в София. И не защото нищо не е направено от Столичната община или държавата, а защото е недопустимо гражданите да имат точно и ясно отношение към проблема, а институциите да не смогват да ги следват, решавайки го.

Достатъчно е да се види последното изследване на „Алфа Рисърч“ - от него ясно личи, че отношението на гражданите към културно-историческото наследство се активизира. И при това е ясно дефинирано – за всеки от монументите по отделно. Със сигурност в повечето случаи говорим за затлачени проблеми, за неща, които са видни и трябва спешно да бъдат решени.

Защото бавната реакция на институциите е факт. Ясно е и, че няма достатъчно воля да се предприемат необходимите мерки за облагородяването на столицата, особено на централната й част.

Разкопките

Не трябва ли да се срамуваме, че разкопките в централната част все още не могат да бъдат експонирани по подобаващ начин? Че теренът на „Ларгото“ се наводнява и състоянието на зидовете от античността е лошо, а те ще посрещнат трета зима под открито небе? Че държавата не е предприела нищо за започване на археологически разкопки на амфитеатъра от римско време на бул. “Дондуков”?

Разкопките на "Ларгото" ще прекарат трета зима под небето.

Определено трябва да се срамуваме. Не само, че сме на път да унищожим безценно наследство и историческо богатство, а защото блокираме възможността столицата да привлича определен тип туристи. Намеренията са прекрасни, но както всичко в България, осъществяването им – къде заради бюрократични спънки и неразбирателство между институциите, къде заради обичайната ни родна немарливост, трагично куца.

Паметникът с обидното име

Въпросите, свързани с паметника “1300 години България” в градинката пред НДК, далеч по-популярен сред гражданите с изключително обидно прозвище, вариращо от Осмоъгълният през Шестоъгълният и пр., също не са за пренебрегване. Как въобще е възможно този „монумент“ да продължава да стои като язва насред едно от най-посещаваните места за отдих в столицата? И то при положение, че е категорично недолюбван от гражданите, публично подиграващи се с нецензурното му прозвище. Като, че ли по навик чакаме поредният трагичен инцидент да осакати някое дете, или да убие човек, за да осъзнаем, че в този му вид паметникът е изключително опасен. Но, не - ние го търпим тъпо и упорито пред очите си повече от две десетилетия, въпреки доказаната липса на каквато и да било естетика, видимата му грозота, опасността и подигравките с него. Дори и някога паметникът да е имал някаква художествена стойност, годините на разруха отдавна са му я отнели.

Грозната гледка до НДК отвращава столичани от години.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е категорично, че 75% от анкетираните столичани не желаят този паметник да остане. Време е Столичната община да спре да се колебае – час по-скоро трябва да направим този кът от градинката уютен и привлекателен за гражданите и гостите на София. Има различни предложения как да се облагороди цялото пространство. Приемливо е да остане просто зелена зона за отдих на пейки сред дърветата, но може да се постави и друг монумент, който няма да дразни идеологически и естетически столичани. Паметникът на Първи и Шести пехотен полк никога не е бил точно на това място в парка, но преместването му там е приемливо. Аз лично го одобрявам.

Съветската армия

А нима е по-малък проблемът с Паметника на Съветската армия? Дискусията продължава от десетилетия – категорично решение няма! И трябва да си зададем въпроса: „Защо?“ Защо, след като няма по-обругаван паметник в София от този? Защо чувствата към него са толкова противоречиви? Както се вижда от цитираното по-горе изследване 70 на сто от анкетираните искат промяна на името му. Нима това не е сигнал да се търси някакъв общоприемлив вариант. Съзнавам, че намирането му е трудна работа, но това не означава, че трябва да се абдикира от проблема, защото отлагането няма да го реши от само себе си.

Тук също е необходимо да си отговорим на два въпроса:

Защо към други паметници, например “Цар Освободител”, има почитително отношение и никой не си и помисля да дискутира промяна на името и местоположението им, или дори категоричното им преместване?

И второ - какво би струвала на обществото непрекъснатата охрана и периодичното почистване на паметника, след поредната артистична проява върху него?

Защо никой не иска да променя статута на Паметника на Цар Освободител?

В края на краищата не е толкова важно какво ще е решението – важно е то да е съобразено с общественото мнение, да не дразни драстично онези, чиято позиция няма да бъде взета под внимание и най-важното – да бъде обосновано и категорично.

Булевард „Витоша“

За състоянието на един от емблематичните столични булеварди - „Витоша“, също трябва да се замислим. Със сигурност всички ние като граждани трябва да сме много взистателни към цялостното му обновяване. В общи линии точно в това си качество съм доволен с предприетите стъпки, но не бива да се забравя, че такова одобрение „в известна степен“ имат още 38 процента от столичани. И съм сигурен, че и те като мен са на мнение да се внимава повече с елементите на кича, за да не се превърне едно от любимите места на софиянци за разходка в дразнеща сетивата гледка.

Бул. "Витоша" е любимо място за разходка на столичани. Трябва да се внимава само с кича...

И пак като гражданин – подкрепям изцяло поставянето на Паметник на Алеко Константинов. Позитивни са нагласите за негова скулптура и у повечето столичани. И смятам, че категорично трябва да се противопоставим на идеята да го „гарнираме“ с разни байганьовци. Все пак идеята не бива да бъде принизявана. Паметникът е знак на признателност към твореца и няма логика да изразява почит към изцяло негативния образ на неговото творение.

И накрая е важно да отбележа, че нищо в столицата не може и не бива да става без обществени дебати. Те трябва да са постоянна практика и навременни. Защото само тогава и действията на институциите ще са адекватни. Търпението на хората е изчерпано и е време общината и държавата да спрат да догонват общественото мнение, а да започнат да се съобразяват с него!

------

* Владимир Кисьов е общински съветник от СДС в София и бивш председател на Столичния общински съвет. Бил е зам.-министър на промишлеността и външните работи, както и главен преговарящ с Европейския съюз по времето на кабинета „Костов“.

Текстът е написан специално за Клуб Z. Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.