Владимир Путин и Петро Порошенко се срещнаха в присъствието на европейски лидери в Милано.

Това съобщи прессекретарят на украинския президент Святослав Цеголко.

"Започнаха преговори в многостранен формат. Борбата за мир в Донбас продължава", написа той в профила си в туитър.

Порошенко разговаря с Ангела Меркел. Между украинския президент и Владимир Путин е седнал домакинът на форума Матео Ренци. Снимка Туитър

Путин и Порошенко присъстват на Азиатско-европейската среща в Милано. На сутрешната среща между двамата бяха и италианският премиер Матео Ренци, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, шефът на Еврокомисията Жозе Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпьой и бъдещият първи дипломат на ЕС Федерика Могерини.

Това е третата срещу между Путин и Порошенко. Досега те се видяха през юни във Франция и през септември на преговорите за кризата в Украйна, които се водят в Минск.

Русия трябва да се върне на световната сцена като основен играч, заяви домакинът Матео Ренци след продължилата повече от час и половина работна закуска. Москва може да има роля в борбата срещу джихадистите от т. нар. Ислямска държава, както и в решаването на други регионални конфликти, допълни той.

Италианският премиер отбеляза, че на срещата е била направена важна крачка за решаването на конфликта в Украйна. Според Ренци остават и много разногласия, но важното е, че има желание да се намери мирен път и да се предотврати ескалиране на бойните действия. Разбира се решение не може да се вземе веднага, но ние продължаваме разговорите всеки час, ден и месец и имаме надежда за добър резултат, изтъкна той.