"Отделни политически лица имат апетит към бизнеса на Цветан Василев. В случая говорим за хора, които имат огромни интереси в бизнеса и успяват да си ги защитават чрез политиката""

Това заяви тази сутрин в интервю за Би Ти Ви Христо Ботев - един от адвокатите на мажоритарния собственик на КТБ. Според него главната грешка на Василев била предоверяването на конкретни лица. Освен това имало редица хора, които 20 години са били с него ръка за ръка, "и то за дясната му ръка". Изведнъж същите тези хора минали в друга позиция и написали обръщение, в което обяснявали как били излъгани от банкера да станат директори на фирми, които имали кредити.

Ако Цветан Василев се е досещал за тези неща, сега нямало да бъде в Сърбия, смята адвокат Христо Ботев. В момента банкерът очаква решението на Белград за екстрадиране.

"Не е проблем човек, декларирал 160 милиона доход и платил данъци върху тях, да си купи не на Женевското езеро, ами където иска каквото иска на съпругата си", каза юристът. Така той коментира публикациите за луксозния палат на банкера в Швейцария.

"Излиза някак си, че един човек, който преди 2 години беше най-влиятелния българин, най-големия бизнесмен, банкер на годината, за 4 месеца му се затварят и му пропадат много бизнеси. Това какво значи? Или той не е бил добър бизнесмен, или това е целта всъщност да стане", каза още Ботев.

Той бе попитан и защо се страхува да каже името на Делян Пеевски.

"Ако кажа Делян Пеевски, трябва да кажа: това го знам от изпълнителните директори на банката. Аз в банката не съм бил, когато те са били близки или са били скарани. Изпълнителните директори са били там, те имат информация. Аз, когато не съм присъствал на нещо, мога да кажа: знам го от еди-къде си", отговори адвокатът.

"Понеже е срещу Цветан Василев това дело ще има резултат, когато има резултат с бизнеса на Цветан Василев", отговори Ботев на въпроса кога очаква да започне делото срещу клиента му.

Самият Цветан Василев иска да даде обяснения пред прокуратурата по видео връзка, каза още Христо Ботев. Молбата на банкера да бъде разпитан по този начин ще бъде изпратена до държавното обвинение тези дни.