Първият от четири десетилетия японски пътнически самолет вече е на линия, съобщи АП. На церемония тази събота в Нагоя, ще бъде представен дългоочаквания Mitsubishi Regional Jet, самолет за регионални полети, който ще превозва между 76 и 100 пътници на борда в различните си версии. С включването на карбонови елементи в неговата конструкция, той ще е лек и енергийно ефективен.

Първият тестов полет на MRJ ще се проведе през второто тримесечие на следващата година, а доставките му на авиопревозвачи ще започнат през 2017 г. Засега различни компании са дали поръчки за общо 191 самолета с опции за още 184 машини.

MRJ е първият държавно финансиран и произвеждан в Япония пътнически самолет от турбовитловия YS-11, чиято продукция беше спряна през 1973 г.

Регионалните самолети са насочени предимно към пазарите на Северна Америка и Европа и пазарът им нараства бързо. Но конкуренцията е много ожесточена, като пазарните лидери са бразилската Embraer с фамилията самолети E-Jet и канадската Bombardier със своите модели CRJ 700 и 900.

Според Mitsubishi през следващите 20 години се очакват доставките на над 5000 регионални джета.