„Паразит“, отличен с четири статуетки от Американската филмова академия, предизвика интереса на хиляди зрители в седмицата след своя триумф – корейският сатиричен трилър на Пон Джун Хо взе „Оскар“ за най-добър филм, режисьор, оригинален сценарий и международен филм на 9 февруари. Това бе първата чуждоезикова продукция, отличена за най-добър филм и резултатите от боксофиса са разбираеми, пише „Гардиън“.

В Америка филмът се разпространява на DVD, достъпен е и за стриймване, но само в деня след церемонията „Оскар“ „Паразит“ е събрал 501 хил. долара от продажба на билети, интересът към него е с 213% повишен в сравнение с преди седмица. От дванадесето място в боксофиса, зрителите го изкачват до четвърто. Платформата за предварителна продажба на билети „Фанданго“ е отчела повишение от 468% в интереса на публиката в сравнение с предишната седмица.

„Паразит“ не е пуснат за широко разпространение в САЩ, но все пак може да се гледа на над хиляда екрана, като се очаква идния уикенд (15 и 16 февруари) да бъде пуснат на поне още толкова. Печалбата само от американската публика се равнява на 36 млн. долара, а експерти предполагат, че сумата ще нарасне до 45 млн. Това ще нареди „Паразит“ на четвърто място сред най-успешните неанглоезични филми в САЩ след „Тигър и дракон“, „Животът е прекрасен“ и „Герой“.

Ситуацията е сходна и във Великобритания, където прожекциите протичат на пълни салони. Там „Паразит“ стана чуждеозичният филм с най-добър премиерен уикенд, отчитайки 1,4 млн. паунда от боксофиса. Местните компании коментират, че да пусне филма след подобен успех на американска територия е „мечта за всеки разпространител“. Независимите кина отбелязват невероятен интерес – три-четири пъти по-висок, отколкото за други чужди заглавия като „Болка и величие“ на Педро Алмодовар, например.

У нас филмът ще бъде представен през март, като част от програмата на „София филм фест“. Датите на прожекциите все още не се съобщават.

"Площад Славейков"