Нормандската четворка - Порошенко, Путин, Меркел и Оланд, започна втората си за днес среща. Първата бе на закуска, но в нея участваха и още европейски лидери, които са в Милано за срещата Европа-Азия. Форматът на разговорите се нарича така, защото първите разговори между четиримата ръководители бе през юни в Нормандия по повод честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия по времето на Втората световна война.

Началото на разговорите е било посветено на проблемите с газа и гарантиране на доставките през зимата, предаде РИА Новости.

"Започнаха с газа", обявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Газовите доставки за Украйна от Русия бяха преустановени още през юни т.г. заради разнобой в цената. Сега Киев получава синьо гориво от Полша, Унгария и Словакия. Дългът на украинците към руснаците за получено, но неизплатено количество газ, е 5, 3 милиарда долара.

Поредните преговори на ниво министри и с участието на представители на Евросъюза с цел да се гарантира нормален поток през зимата ще са на 21 октомври в Брюксел. Само преди ден Путин обяви, че ако украинците не крадат от транзитния газопровод, то за Стария континент няма да има никакви проблеми. Но, ако присвояват газ както през 2008 г., то и Москва ще намалява подадените количества с толкова, колкото са отклонени незаконно.