Група випускници от престижния Масачузетски технологичен институт намериха сериозни проблеми в проекта Mars One, спород който не по-късно от 2024 г. трябва да бъде изстреляна човешка експедиция към Марс. Най-сериозният от тях се състои в това, че 68 дни след излитането участниците в експедицията ще започнат да умиратзаради несъвършената система за снабдяване с кислород. Това съобщава в. Independent, позовавайки се на материали от доклад, без обаче да привежда пълен текст и имената на авторите на хипотезата.

Така трябва да изглежда първата колония на Марс.

Организаторите на експедицията до Червената планета смятат да получават кислорода от растения. "Към момента, в който узрее първата реколта пшеница, нивото на кислорода в кораба ще направи въздуха пожароопасен. А ако колонистите се опитат да изпуснат кислорода, неизбежно ще изпуснат и азота - нито една от съществуващите до ден днешен системи не може да отделя двата газа. Така че авантюристите ги чака или смърт от задушаване по време на полета, или от унищожаване на местообитанието им след кацането на планетата", цитира вестникът аргументите на младите специалисти.

Авторите на доклада са намерили и други недомислици в проекта. Те смятат, че организаторите на полета недооценяват обема на снаряжението, което трябва да носят със себе си космонавтите, както и тежките психологически проблеми, свързани с дългото пребиваване на едни и същи хора в затворено пространство.