"Искам да работя за Испания, която ми даде възможност да се реализирам."

Това заяви за Клуб Z българката Екатерина Никова (46 г.). Тя участва в първичните избори на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) - главната опозиционна сила в страната, за кмет на петия по големина град Сарагоса.

Сънародничката ни се бори с Карлос Перес Анадон и Хавиер Фернандес. Който от тримата спечели най-много гласове, ще се яви на местните избори през май 2015 г. Като гражданка на държава от ЕС Екатерина Никова има правото да се кандидатира на такъв вот.

Ако загуби първичните избори, тя има намерението да се кандидатира за общински съветник. Шансовете й не са малки, тъй като Сарагоса остана една от малкото крепости на социалистите. И това на фона на незапомнената икономическа криза с 26 на сто безработица.

Екатерина Никова е прегърната от самия Педро Санчес - генерален секретар на ИСРП.

От 2011 г. в Испания с абсолютно мнозинство управлява дясната Народна партия. Тя държи и повечето автономни провинции. Сарагоса обаче е управлявана без прекъсване от 2003 г. от социалиста Хуан Алберто Бейок.

"Един от приоритетите ми ще бъде създаването на регионална Кооперативна банка, в която да бъдат държани държавните пари. Контролът ще се осъществява от специално назначени хора, които ще бъдат сменяни периодично на ротационен принцип", споделя Екатерина Никова пред Клуб Z.

Банката ще бъде на автономна провинция Арагон, чиято столица е Сарагоса. Според сънародничката ни създаването на такава банка е сред най-ефективните начини за борба с корупцията.

Г-жа Никова е слабо запозната със скандала около българската КТБ, която държи голям процент от държавните пари. Поне така тя отговори на въпрос на Клуб Z.

Българката е член на ИСРП от 2009 г. "Няма начин да не бъда от тази партия, след като първите 20 години от живота ми са минали при социализма", казва тя. Но веднага добавя, че има много разлики между БСП и испанските социалисти.
Софиянката е почитателка на Че Гевара. Негова снимка има в профила й във фейсбук. Тя смята, че аржентинецът се е борил за справедливост.

Портретът на Че Гевара краси корицата на фейсбук профила на софиянката.

Екатерина е участвала активно в антиправителствените протести в Испания, прераснали в Движението на възмутените, известно още като "15 май". По ирония на съдбата то се ражда през пролетта на 2011 г., когато на власт все още са социалистите на Хосе Луис Сапатеро.

Възмутените протестират срещу двупартийния модел на ИСРП и Народната партия, както и срещу прекалено голямата власт, попаднала в ръцете на корпорациите и банките. Заради кризата много хора в Испания вече не са в състояние на изплащат кредитите за жилища. А банките започнаха да извеждат длъжниците на улицата, но след серия протести бяха принудени да спрат с тази практика.

Друг е въпросът, че и самите испанци в голяма степен надцениха финансовите си възможности и лесно се подведоха по рекламите за нисколихвени кредити.

Екатерина Никова е родена през 1968 г. в София. Завършила е механотехникума, носил някога името "Сталин". След това се дипломира във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес УНСС). Учи и две години египтология, но така и не я завършва.

През 2002 г. Екатерина заедно със съпруга си Иво и двете им деца решават да се преселят в Испания. Отиват в Сарагоса, където той започва работа. По-късно те се развеждат, но всички остават в Испания. Днес Екатерина Никова се занимава с недвижими имоти. Синът й е на 18 години, а дъщерята - на 17.

"Желанието ми да стана ако не кмет, поне общински съветник, е да работя за Испания и да изразя по този начин благодарността си към тази страна. Благодарност не само от мое име, а от името на хиляди други чужденци, пристигнали и заселили се тук и намерили своя втори дом", завършва софиянката.

Ако тя стане кмет или поне съветник, за първи път човек от България ще се стигне до такъв пост в страна от ЕС. Българи участваха в местните избори в Испания през 2007 г., но досега нито един от тях не е бил избран. Редица румънци обаче успяха да станат общински съветници в иберийската страна.