В НСО е обособено самостоятелно представително звено с 23 автомобила за наши министри и гости от висок ранг - именно за него са бурно обсъжданите 7 нови Ауди А8, които купува службата.

Това се казва в съобщение на държавните охранители, след като няколко дни се дискутира трябва ли министрите да се возят в нови лимузини.

"В процеса на интензивната експлоатация е потвърдено, че физическата им амортизация и овехтяване водят до чести аварии и откази. Това е причина за значително увеличение на експлоатационните разходи, неефективното и неикономично разходване на публични средства. В тази връзка през 2009 г. е прието решение за поетапна подмяна на представителните автомобили, тъй като последната частична подмяна е била извършена през 2005 г.", разясняват още в съобщението си от НСО.

Оттам посочват, че понятието представителен автомобил не е технически дефинирано, а е установено преди всичко по силата на протоколните правила и изискванията за охрана, съобразени с добрите международни практики. Пред Клуб Z хора от службата казаха, че от немногото марки, които влизат в търсения най-висок клас, офертата на "Ауди" е била най-добра.

"Направените разчети са представени пред Народното събрание и Министерството на финансите във връзка с разработването на проекта на бюджет на НСО. През 2010 г. в подкомисията на Народното събрание за контрол на Националната разузнавателна служба (НРС), НСО и служба „Военна информация“ - МО е докладвано и е проведено обсъждане по широк кръг въпроси, включително и по отношение безопасността на транспорта на охраняваните лица и чуждестранни гости с ранг министри. 

Поради липса на финансови средства процесът на подмяна на представителните автомобили стартира едва през 2013 г. с провеждане на обществена поръчка и доставка на първите седем МПС. При последващата обществена поръчка през 2014 г. за доставка на нови седем представителни автомобили, техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г. Документацията за обществената поръчка, проведена съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки е публикувана на сайта на Аганцията за обществени поръчки и НСО, както и на интернет страницата на официалния вестник на Европейския съюз", гласи още съобщението.

От службата напомнят още, че с наличните в самостоятелното звено представителни автомобили, доставени за и използвани от министрите, се осъществява не само транспортът в страната и чужбина, на министрите, но и транспортното обслужване на чуждестранни дипломатически представители при връчване на акредитивни писма, при посещение на чуждестранни делегации и гости с ранг заместник-председател на парламент, министър, заместник-министър, високопоставени председатели на международни организации и институции.

Същото транспортно обслужване на чуждестранни делегации и гости се осъществява на принципа на реципрочност.