СИМОНА РУСЕВА

Във Варшава са задържани двама агенти на Москва, предоха световните агенции. Арестуваните са полковник от полското военно министерство и адвокат с двойно гражданство – полско и руско, твърди тв N-tv - германският вариант на Си Ен Ен.

“Отмина слънчевото варшавско лято, настани се дъждовна есен. Времето е изключително подходящо за хора с вдигнати яки и недоверчиви погледи – точно така, както е в шпионските филми. Но този трилър е действителност, всичко се разигра точно в центъра на Варшава. Двама мъже – високопоставен офицер и адвокат, са шпионирали за Русия”, поднесе информацията образно онлайн изданието на в. “Ди Велт”.

Първият арест е бил извършен в сряда, а вторият – днес. В сградата на полското отбранително ведомство в сряда са нахлули въоръжени мъже от службата за сигурност ABW, става известно едва днес. След задържането на полковника, шпионирал за Москва, е бил извършен обиск, продължил до късните вечерни часове.

Прокуратурата и военното министерство отказват да посочат дори инициалите на арестуваните. Според в. “Газета виборча” полковникът е бил на ключов пост във ведомството. Отговарял е за обществените поръчки за оръжейни доставки. Точно това било от особен интерес за руснаците, тъй като Полша реши да модернизира из основи войската си.

Да припомним неотдавнашната закана на Владимир Путин, че ако пожелаел, руска войска до два дни щяла да превземе Варшава.

Според източника на “Газета виборча” полковникът е бил заподозрян в шпионаж от служители на контраразузнаването. На тях им направило впечатление, че висшият офицер поддържал чести контакти с руснаци. Така започнало следенето му, събрани били достатъчно доказателства за агентурна дейност и белезниците щракнали.

“Шпионската дейност на полковника е била сериозна, този човек е имал богата информация”, предаде и новинарският портал tvn24.pl, позовавайки се на висш полски военен.

“Това е особено важен етап от борбата с пречистването на полското офицерство”, написа в Туитър полският военен министър Томаш Шемоняк.

Вторият арестуван за шпионаж в полза на Русия е адвокат с полски и руски паспорти. Той имал слава на опитен защитник и работел за големи фирми. Според tvn24.pl юристът е шпионирал за руското военно разузнаване ГРУ.

Заведени са две следствия. Тъй като единият руски шпионин е под пагон, с него ще се занимава Военна прокуратура. Адвокатът ще бъде разследван от гражданското обвинение.

По все още непотвърдена информация предстоят още арести на агенти на Кремъл в Полша.