От догодина пенсионната възраст тръгва нагоре, вдигат се и осигуровките за пенсия и безработица, а по-малко хора ще получават инвалидни пенсии. Тези предложения на социални експерти вече са одобрени от финансовото министерство. Това съобщи Нова телевизия, която разполага с решението.

С 2,4% ще се увеличи пенсията от юли догодина показват разчетите на финансовото министерство. Така минималните пари за възрастните ще нараснат с 3 лева и 9 стотинки. Ще расте обаче и пенсионната възраст. Експертите са стигнали до три варианта как това да се случи. Най-вероятно ще се увеличава и осигуровката за пенсия - с 1 процент от 2015 г. и още един от 2019 г.

„Тази мярка е глупава, тя нищо не води след себе си", смята Димитър Манолов от КТ „Подкрепа".

Възможни са три варианта. Първият е възрастта за мъжете и жените да расте с по 4 месеца. И така докато мъжете станат 65 години, а жените - 64 години. Вариант втори - възрастта на мъжете започва да расте с по месец, а на жените с по два. И така докато мъжете станат 65 години, а жените - 63 години. И трети вариант - същото увеличение на възрастта, но докато жени и мъже се изравняват на 65-годишна възраст.

Кой от трите варианта ще избере следващото правителство ще стане ясно след формирането на новия кабинет. Той ще трябва да обмисли и още едно предложение. Вдигането на осигуровката за пенсия с процент от догодина и още веднъж от 2019 г.

Еднократно от догодина ще нарасне и вноската за безработица. И ако това би затруднило бизнеса, държавата ще спечели. Увеличенията ще донесат на бюджета на НОИ допълнителни 309 млн. лева.

Една от основните теми, които са обсъждали експертите, е кога и как ще започнат да работят професионалните фондове. И тук има няколко варианта. Основно те предлагат да се отложи датата, в която те започват да изплащат парите. Например до 2017 или 2029 година. Предлага се и вдигане на възрастта за пенсиониране с по 6 месеца, както и въвеждане на възраст за полицаи и военни и хора, които работят при тежки условия на труд, каквито са миньорите например.