ЯНА ВАСИЛЕВА

БОН - Извънредно положение, полиция, заграждения. Но всъщност няма абсолютно нищо страшно – даже напротив. „Заради кестените е”, обяснява сведуща дама от квартала на учудените случайни минувачи, от което на тях не им става много по-ясно какво се случва и какво общо има полицията с кестените. Докато не разбират, че става дума за поредното издание на една вече десетилетна традиция в Бон, родното място на „Харибо” – деца /и родители/ предават събраните кестени и жълъди, срещу което получават желирани мечета и други продукти на бонбонения концерн. Миналата година са били 15 000 души, донесли 250 тона кестени и към 50 тона жълъди.

Всяка година събитието се очаква с голямо нетърпение и се подготвя много грижливо – и от страна на организаторите от „Харибо”, които канят известни артисти и други творци да забавляват множеството, докато тече акцията. И от страна на т.нар. множество, което наистина е внушително – хора идват от всички краища на Германия, че дори и от съседните държави Холандия и Белгия, за да участват в изкупуването на кестени срещу бонбони. Миналата година са били 12 000 души, донесли общо 240 тона кестени и 42 тона жълъди.

Ежегодно в двора на „Харибо“ се струпват безброй чували с горски дарове.

Правилата са много точно регламентирани и този път – за 10 кила кестени (или 5 кила жълъди) се получава 1 килограм от желираните сладости, а има и ограничения – да не се предават по повече от 50 килограма от семейство. И се зареждат още от тъмни зори дълги опашки от коли и други превозни средства, заради които дори се променя маршрутът на обществения транспорт. Понякога се чака и пет часа, но чакащите ни най-малко не са обезпокоени или изнервени.

Не е толкова за „безплатните” бонбони /макар че знае ли човек?/, колкото за емоциите, свързани първо със събирането на горските дарове, после с бартера срещу мечета и т.н., съпроводен от приятни контакти със съмишленици и възможност да се види я някой от шефовете на „Харибо”, я известно рекламно лице на продуктите на фирмата. Това ще да са съображенията на хората, а съображенията на фирмата? Те са с най-благороден и благотворителен характер /като се изключи, разбира се, значителният рекламен шум/ – децата се радват, а и са се постарали да заслужат тази радост, пък събраните кестени и жълъди са предназначени за изхранването на елени, сърни и диви прасета от парковете край Бон.

Продължителното чакане на плаши ентусиастите.

Началото на традицията е сложено през 1936 г. - тогава създателят на фирмата Ханс Ригел (от чието име и от името на град Бон се образува акронимът „Харибо“) подканва съседските деца да съберат кестени и жълъди за животните в неговото ловно стопанство. Насреща им били обещани солидно количество сладости, произведени от фирмата, и децата изобщо не се поколебали. Така постепенно с годините акцията се превърнала в устойчива традиция, чието предназначение първоначално може да е било само да забавлява децата, но днес – почти 80 години по-късно – е магнит и за големите. Точно според девиза на „Харибо” – да радва и децата, и възрастните.

Впрочем – преди двайсетина години за малко да се стигне до срив, вината за който носят двама поляци. Те се появили със 7-тонен камион, натоварен с кестени, които искали да обменят за бонбони. Шефът на фирмата бил изключително разгневен, категорично отказал да приеме кестените и поляците трябвало да се оттеглят безславно. А босът смятал да отмени следващото издание на акцията, но се смилил над децата – година по-късно те отново стояли пред вратите на фирмата с торби и чували.

За любителите на „Харибо“ са осигурени и развлечения, и достатъчно химически тоалетни.

Както и този път – не само с торби и чували, но и с куфари, колички и кофи за боклук, пълни със суровини за бартера. Шампионите за деня остават в историята – с 600 кг кестени, за които, както може да се изчисли, са взели 60 килогарама бонбони. „Идеята наистина е много добра –-децата прекарват повече време на открито, полагат някакви усилия и биват възнаградени за това”, обобщава смисъла на кестеновата акция една майка.