Депутатите одобриха доклада на Временната комисия, която бе създадена заради теча на лични данни от НАП. В доклада се препоръчва одит на всички държавни системи. Гласуването обаче бе предшествано от бурен и дълъг дебат. Неговото начало бе дадено от депутата от БСП Румен Гечев.

"Пълна трагедия е в НАП", заяви Гечев.

Той настоя за оставка на всички, който са ни направили за срам пред цяла Европа. Според Гечев в НАП има кадрови проблем. В агенцията работели учтели, специалисти по хранително-вкусови технологии, човек със средно образоване спортна стрелба, щурман-насочвач и др. Гечев предположи, че той отстрелвал хакерите с математическа точност. Според него е наглост, че няма нито един уволнен за теча на информация.

Изказването на Гечев бе последвано от остра полемика, която дори доведе до кратко прекъсване на заседанието. Маноил Манев (ГЕРБ) заяви, че няма проблем в НАП да работи щурман-насочвач, след като президентът ни е летец. Двамата с Гечев размениха остри реплики в залата.

"Моля ви. Пленарната зала не е място за решаване на спорове по такъв начин", направи им забележка зам.-шефът на парламента Емил Христов, който водеше заседанието.

Една от репликите на Манев бе към БСП, които той нарече комунисти.

"Уважаеми колеги, по статистическа информация 80 на сто от вашите членове са бивши членове на БКП", изтъкна Гечев.

И припомни, че и самият Бойко Борисов е бил член на БКП. Гечев призова ГЕРБ да не обижда премиера. Самият Манев заяви, че за него е обида намекът, че е бил член на БКП.

В дебата се намеси и Манол Генов (БСП), което предизвика реакция от Спас Гърневски (ГЕРБ). Той призова всеки депутат да декларира той каква щета на държавата е нанесъл, преди да критикува други.

"Г-н Манол Генов - година и половина директор на ВиК - Пловдив, милион и половина загуби, фалит на предприятието. Край на ВиК - Пловдив. Това е дребна работа. Наричате тук един човек професор, той е академик от европейска и световна класа - за две години нанесе най-големия фалит на България", заяви Гърневски, имайки предвид Гечев, който бе министър в правителството на Жан Виденов.

Генов също му отговори:

"Г-н Гърневски, аз когато съм бил година и половина там съм събрал 2 млн. вземания от ромската махала, от тези, на които вие им опрощавахте задълженията и ги агитирахте да гласуват за вас. Не мислете, че някои хора не помним какво и как се е случило. Аз не лъжа, аз казвам истината. Мога да ви извадя публикации. ВиК - Пловдив в момента е едно от проспериращите".

След почивката дебатът се поуспокои. Шефът на временната анкетна комисия Красимир Ципов (ГЕРБ) заяви, че е имало нужда от подобна комисия, защото проблеми с информационната сигурност съществуват.

"Смятам, че имаше нужда от тази анектна комисия, най-малкото защото тя произведе един доклад с всички предложения, инфорлмации, получени от компетентните държавни органи, чиито представители бяха изслушани на заседание на комисията. От преждеговорищите чухме, че от този доклад нищо не се е разбрало. Няма как да се разбере, защото тряба да се прочете. Най-малкото към него трябва да се прочетат и приложенията. В тези информации има достатъчно констатации, които показват каква е картината в държавната администрация по отношение на информационната сигурност и киберсигурността. Няма какво да се заблуждаваме проблеми има. Те са причинени от множество обстоятелства, най-важното от които е, че за последните повече от 20 години, не се инвестира достатъчно ,няма достатъчно бюджетни разходи по отношение на това да се създават такива информационни системи, да се поддържат такива информационни системи", каза Циков.

И допълни, че НАП в желанието си да предоставят повече услуги на българите, не са положили достатъчно усилия за информационната сигурност. Ципов припомни, че пряко отговорните лица за теча на данни от НАП вече не са служители на агенцията.

"Нека все пак да напомним, че се води досъдебно наказателно производство. Представителите на Апелативната специализирана и Специализираната прокуратура съвсем ясно обясниха, че се касае за кибертероризъм", каза Ципов.

Той призова опозицията за повече отговорност, за да се постигне консенсус за това какво трябва да се промени.

Според шефа на НАП Галя Димитрова НАП не следва да носи отговорност за атаката срещу нейната система.

"По отношение на наказателното постановление на Комисията за защита на личните данни. Ние сме подали жалба в съда срещу него, тъй като го считаме за незаконосъобразно и неправилно. Нашите мотиви са следните. Безспорен е фактът, че неоторизираният достъп до информационни системи на Агенцията и последвалото неправомерно разпрострение на лични данни са резултат на злонамишлени действия, обявени за престъпление съгласно Наказателния кодекс", поясни Димитрова.

Според нея в постановлението не се установява по безспорен начин нарушение, извършено от НАП.