СИМОНА РУСЕВА

Двама братя български граждани от турски произход застанаха вчера на съд в Хановер по обвинение в принуждаване на млади жени от родината им да проституират, нанасяне на побои, изнасилвания и заплахи за убийство.

Делото започна с прочитане на обвинителния акт, но ще се гледа по същество от идния вторник. Тогава започва разпитът на пострадалите българки.

Мустафа М. (34 г.) и брат му Ферди (31 г.) работели в кафенето на баща им в Хановер. Те примамили четири български момичета на възраст между 18 и 20 години да пристигнат в Германия и да работят като келнерки срещу месечна заплата от 1000 евро на човек.

Обвиняемият Мустафа М.
Братът Ферди М. също застава на подсъдимата скамейка.

Стъпили на немска земя, те били принуждавани от братята да проституират предимно в Хановер, но също в Хамбург и Хилдесхайм. Сутеньорите прибирали почти всичките им заработени пари, като им оставяли дребни суми за храна. Ферди дори си позволявал редовно да изнасилва едно от момичета в задната стая на кафенето на баща си.

Точно това момиче успяло да избяга от мъчителя си, събрало кураж и да се оплаче в полицията. Месеци по-късно го последвали още две негови колежки по неволя.

Според обвинителния акт само от една от българките те прибрали 90 000 евро за година и половина.

“Той я е заплашмал да й счупи краката, ако намери у нея укрита сума”, заяви прокурорката по делото Регина Щайг по адрес на Мустафа М.

Сексробините били заплашвани дори с убийство, ако направят опит да избягат или да се оплачат в полицията. Подсъдимите ще чуят присъдите си след 19 съдебни заседания.

Все още никой не знае колко случая на търговия с хора с цел принуждаване към проституция има в Германия.

“До съд се стига при единични случаи. Жените са поставени под огромен натиск. Те се страхуват за себе си и близките си и трудно се решават да потърсят помощ. Тъмната цифра най-вероятно е огромна”, цитиран е днес от в. “Франкфуртер нойе пресе” Кристиан Цаел, ръководител на отдел “Организирана престъпност” на криминалната служба в Долна Саксония, чиято столица е Хановер.

Наред с това според наблюденията на Цаел все повече млади жени били принудени да проституират от бедност.

По официални данни на Федералната криминална служба два трети от жертвите на трафикантите на хора с цел принудително проституиране идват от Югоизточна Европа, предимно от България и Румъния.