Когато дойде на власт, новият министър Йордан Бакалов даде някои достойни за уважение индикации, че ще им бръкне в здравето. Поне на фона на... айде да не ги наричаме чак мракобесни, два „цветущи” периода – на Цветан и Цветлин.

ОБАЧЕ. Цялата страна в момента е бясна на ведомството му заради това как полицайка брутално бъркала не точно в здравето, но на достатъчно други места на студентка при среднощна проверка. В 2 ч. след шумно убийство в София, каквото не е ставало отдавна и когато униформените вероятно са доста ядосани от това, че не са си при децата... Хората минавали, смеели се на разголеното момиче и снимали.

Всеки се сеща, че, за да е посред нощите там тази жена полицайка, тя е пратена именно затова – за да има право да прави личен обиск на лица от нейния пол и да не подскачат после от "Амнести". Както междувпрочем се случва на всички – включително и американските – летища, за което никой не се оплаква. Всеки се сеща, че при двама "шарени" – пълни с криминални регистрации, в колата, които на всичкото отгоре после са и задържани, МВР вече "води с 2:0" в пиара на истината. Която очевидно ще е "дума срещу дума" – точно както например в случая с малката Ана-Мария от 4-то помощно училище... 

Обаче истината не е пиар. Истината си е истина. Да, част от нея е, че тези хора още не са се оплакали никъде, освен пред Милен Цветков. Подавайки жалба, те биха "отвързали ръцете" на всеки МВР-шеф да образува законна проверка. Защото, ако пък въпросният шеф на РПУ или по-горен го направи "ей така" – от въздуха, после полицаят, обект на санкция, ще го осъди, че самоволно го репресира.

Още по-истина е, че на тези хора им е предложено да се оплакват в 4-о РПУ срещу 4-о РПУ... Което нали се сещате до какви чутовни разкрития ще доведе?! Как полицай от патрула накисва колежката си, с която от години си делят баничките и други работи, дошли след интензивна работа цяла смяна със стоп-палката: „Ами да, тя беше доста брутална, надвиши всички правомощия и целта й беше наистина да унизи момичето насред бул. „Св. Наум.” 

Да бе...

Хубаво е всички сегашни и бъдещи министри да си помислят, ако имаха дъщери – 1 % вероятност да има да е истина случката (а не като сега, когато са доста повече), - как биха се почувствали? Ама те ще са министри и ще имат достатъчно лостове за въздействие, нали, а не някакви си там...

Затова освен големите и красиви дела, като това да удариш купувачи на гласове от ДПС, МВР трябва да покаже, че „има дупе” да се разрови и в малките. Където наистина едни хора съвсем на ръба на нервите си и понякога със съмнителни морални достойнства въдворяват законност на улицата. И това го знаят всички.

Добре е и новият министър да предприеме стъпки, с които да покаже, че го знае.