„Няма да коментирам моралните притеснения, които всеки български гражданин изпитва, при положение, че го събличат по улиците и площадите, тук става дума конкретно за извършени престъпления от полицейски служител, а не за превишаване на правата. Няма процесуално-следствено действие, което да се извърши с цената на унижение. Това е престъпление – обида, дори става въпрос за хулиганство, извършено от служителката. Нагло и на публично място. В конкретния случай прокуратурата има много важна работа, която трябва да свърши. Всички съобщения, които са излъчени от медиите са основания за наказателно производство.“

Това обяви пред Нова тв адвокат Марин Марковски в коментар за инцидента, при който служителка на полицията съблече студентката Боряна Латинова и я претърси грубо и непочтително на публично място.

Според Марковски законът в този случай е много ясен – личен обиск може да се извърши при неотложни случаи, но не и при рутинна проверка. Ако е имало конкретен сигнал за търсене на наркотици, например, полицаите е трябвало да претърсят цялата кола, а личният обиск – да извършат в управлението.

„Това не може да стане по този примитивен начин. Това е недопустимо. Ако трябва личен обиск, той трябва да се извърши в районното управление, от дама, която също трябва да пази честта и достойнството на момиченцето, другото е престъпление“, бе категоричен адвокатът.

Санкцията за подобно престъпление според него „не е тежка“ - до 5 години за обида от длъжностно лице, а прокуратурата незабавно трябва да вземе мерки.

Марковски посъветва Борислава и близките й да заведат граждански иск срещу полицията и полицайката, а пострадалата да потърси психиатър и психолог и да вземе документ за състоянието си.

„Няма съдия, който да не уважи този иск“, бе категоричен адвокатът.

Той заяви също, че Борислава сама е трябвало да подаде жалба срещу обиска, защото е пълнолетна, а не това да прави баща й.

Борислава Латинова, нейния баща й Христо Латинов и приятелят й Мартин Вентов в студиото на Нова тв.

Христо Латинов пък заяви, че от три дни не могат да подадат такава жалба, защото в петък в районната прокуратура му казали, че работят до 17 ч, а дежурни нямало. В събота и неделя също нямало как, така че най-рано жалбата ще бъде подадена в понеделник. Той бе възмутен и от отношението на институциите, нямало грам учтивост и дори „лицемерно съпричастие“, въпреки, че дъщеря му е станала жертва на „брутална гавра“ от полицейски служител.

В студиото на Нова тв стана ясно още, че Борислава е станала и жертва на изнудване – получила съобщение във фейсбук от човек, който твърди, че я е снимал гола по време на обиска, който искал пари, за да не разпространи кадрите.