Филмът на руския режисьор Андрей Звягинцев "Левиатан" получи наградата за най-добър филм на кинофестивала в Лондон.

"С голям интерес изгледахме 12-те филма от конкурсната програма и те наистина много ни харесаха - това са необикновени истории с впечатляващи образи. Но сред тях имаше един филм, който ние единодушно признахме за най-добър. И това е "Левиатан" на режисьора Андрей Звягинцев. Разтърси ни не само грандиозната картина, но и проблемите, които тя поставя", заяви председателят на журито - британският кинопродуцент Джереми Томас.

Андрей Звягинцев

"Левиатан" е авторска интерпретация на историята на библейския Иов, разказана на фона на съвременна Русия. Световната му премиера се състоя в основната конкурсна програма на фестивала в Кан, където бе отличен с наградата "За най-добър сценарий". Лентата отнесе и приза "Най-добър чуждестранен филм" от Мюнхенския фестивал и е руското предложение за тазгодишния "Оскар".

Наградата за най-добър пълнометражен дебют в Лондон получи украинският режисьор Мирослав Слабошпицки за филма "Племето" - за глухонеми тийнейджъри-престъпници, заснет изцяло на езика на жестовете и прожектиран без никакви субтитри.

Лондонският кинофестивал е един от най-престижните в света и се провежда за 58-ми път - от 1956 г.