Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара иска САЩ да изпратят зенитно-ракетни системи "Пейтриът" в Турция за подкрепа на турските сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Чавушоглу направи това изявление пред журналисти след срещата си с американския държавен секретар Майк Помпейо в катарската столица Доха.

При атаки от сирийските правителствени сили този месец в Идлиб загинаха 55 турски войници.

Информации за турското желание да получат ракети "Пейтриът" от САЩ се появиха още преди няколко дни, но решение за изпращането им не беше взето от Вашингтон.

Вече се появиха информации, че желанието на Анкара може отново да не бъде уважено, особено в контекста на скандала около поръчката на бойните самолети F-35. Турция беше сключила споразумение със САЩ за закупуването им, но след като напрежението между двете страни се повиши покрай инвазията на войските на Ердоган в Северна Сирия в опит да прочисти района от кюрдите, сделката пропадна. Турция пък обяви, че ще закупи руска противовъздушна отбрана.

Сега обаче основните проблеми на режима на Ердоган идват именно от Москва. Владимир Путин е най-големият съюзник на Башар Асад, чиито войски през последните два дни убиха над 30 турски войници.