Архитектурни разработки на къщи от месо, създадено инвитро, и от живо дърво на “Тереформ УАН” от Ню Йорк бяха сред най-атрактивните проекти, представени на професионалния форум за архитектура и градска среда One architecture week, който завършва днес в Пловдив. Седмото издание на фестивала премина под мотото “Възможното невъзможно” и с куратори архитектите Христо Станкушев, Стефан Минков и Светослав Мичев от студио dontDIY.

Участници от 14 държави и 3 континента се събраха, за да споделят най-иновативните идеи в областта на архитектурата и градската среда. В рамките на фестивала бяха реализирани 12 архитектурни намеси, 9 изложби, 21 акции, 6 детски работилници, 2 архитектурни конкурса. В подготовката и реализацията участваха 93 доброволци.

“Надявам се с намесите, които правим по време на фестивала, да оставим трайна позитивна следа върху облика на града, - каза пред “Клуб Z” директорът на фестивала арх. Любо Георгиев. - Чрез тях искаме да се обвържем с градската среда и да въвлечем жителите и гостите на Пловдив в разговор за средата, която ни заобикаля. Някои от намесите са временни и имат по-ефимерен характер, други ще бъдат трайни. Важното е да останат в спомените и съзнанието на хората и така да се повиши чувствителността им към архитектурата като елемент от материята, но и от духа на един град.”

Директорът на One architecture week арх. Любо Георгиев открива картата на Капана. Снимки Яна Лозева.

“Селектирахме разнообразна и интересна програма, както за професионалната публика, така и за любители и децата. Тази година се съсредоточихме върху Капана в Пловдив. Това е едно място в центъра с много характерен дух и архитектура, което искаме да съживим. Мисля, че Капана има голям потенциал да се превърне в своеобразно сърце на града - нещо като културен и творчески център”, каза още Георгиев.

Основният акцент на едноседмичното събитие беше професионалният форум вчера, който събра седем представители на някои от най-иновативните архитектурни студия в света. Обединяващ фокус при лекторите бяха нестандартият поглед върху архитектурата и проектантската практика и новаторските идеи и практики, които донесоха от различни точки на света.

Тереформ: Нюйоркски проекти без граници

Родената в Пловдив Мария Айолова, съосновател на организацията за градски смарт дизайн “Тереформ УАН” в Ню Йорк, беше сред най-интересните лектори на форума. “Тереформ УАН” развива експериментални проекти и е сред най-смелите проектантски сдружения в работата с нови технологии и материали. Сред разработките им са къща от изкуствено месо, създадено инвитро, къща от живорастящо дърво и къща, направена от полимер от корени на гъби.

Проектът Soft Blimp Bumper Bus на “Тереформ УАН” -
решение за оптимизиране на масовия транспорт в градовете.
Проектът Governor's Hook Urbaneering на “Тереформ УАН” -
за бъдещ град, обединяващ Governor's Island и Red Hook.

Организацията разработва и иновации за устойчиви практики в транспорта, градоустройството, инфраструктурата и проблемите с отпадъците. На форума Мария Айолова сподели ценния опит на “Тереформ УАН” в сферата на екологичния дизайн и образованието. Тя е носител на много международни награди и конкурси, включително и на приза за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк за 2013 г. Айолова е и изобретател с 18 технологични патента.

Проектът Fab Tree Hab на “Тереформ УАН” - за къщи, изработени от живо дърво.

Португалски дизайн за площад “Централен”

Жуао Руиво от португалското архитектурно студио “Фора”, което преди месец спечели международния конкурс за обновяване на площад “Централен” в Пловдив, представи по-подробно проекта и говори за архитектурата като посредник между институциите и хората, за използването на обществени пространства, за социалното измерение на градската среда и важността да се развиват мащабни обществени проекти.

Носителката на “Златен лъв” от архитектурното биенале във Венеция Нура ал Сайех от Министерството на културата на Бахрейн представи ролята на обществените пространства в политически контекст и как правителствата могат да насърчават добри архитектурни практики. Наред с работата си в министерството, Нура Ал Сайех работи като независим архитект по проекти в Бразилия, Наблус и Бахрейн.

Роберто Гонзалез Гарсиа от испанското студио “Андрес Жак” говори за изследването на свързаните домакинства като вид активен политически урбанизъм. Наскоро екипът е отличен със “Сребърен лъв” за най-добър изследователски проект на архитектурното биенале във Венеция.

Потенциалът на изоставените сгради

Франсис Еджерли от лондонското студио “Асембъл”, обединяващо дизайнери, архитекти и изследователи, обърна внимание на потенциала на незаети и изоставени пространства и помещения в градската среда, и как да се превърнат временните постройки в постоянни. Еджерли е работила върху проектирането и изграждането на пространства за театри, кина, изложби, детски площадки, градски площади и редица обществени арт поръчки.

Дорийн Лиу от Китай, основател на “Ноуд Офис”, представи работата си в един от най-динамично развиващите се региони на света - делтата на Перлената река, проблемите на съвременната градска трансформация и възможните архитектурни решения за тях.

Пиер Лоу и колегите му от френското студио за архитектура “Колектив Eтс” вярват, че гражданите могат да участват в различните етапи от създаването на едно публично пространство, и затова включват местните жители в творческия процес.

Под знака на Капана

“Тази година има една дузина авторски проекти, създадени специално за фестивала, свързани с квартал Капана”, каза Христо Станкушев от студио dontDIY, основен кураторски екип на фестивала.

В изложбената програма бяха включени 8 експозиции от България, Германия и Албания. Тази година фестивалът включи изследователски, фотографски и плакатни изложби, които интерпретират темата “Възможното невъзможно”. Изложбите представиха успешни родни и световни примери за нетрадиционни решения на проблемите на съвременната архитектура и градската среда, като акцент в българските предложения беше кварталът Капана.

Изложбата “Големите надежди” на dontDIY, открита още на 12 септември в рамките на Нощта на музеите и галериите, представляваше карта на Капана с всички предстоящи намеси, лекции и акции.

Изложбата “Възможният Капан” представи изследователски проект, иницииран от “Едно” и “One architecture week”, чията цел беше да идентифицира потенциала на Капана като една историческа градска среда и да очертае реалистичен сценарий за превръщането й в център на творческите индустрии, в рамките на определянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

Проектът обединява усилията на студенти по архитектура, урбанизъм, градски изследвания и социална антропология от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Софийски и Пловдивски университет, в партньорство с Общинска фондация Пловдив 2019 и Incubator. Крайната му цел е превръщането на западналата, но колоритна зона в активна част от съвременния град.

На фестивала беше представена и ”Карта на Капана” - интерактивна онлайн карта, разкриваща всички функции на частни и обществени сгради в квартала, както и празните или изоставени обекти. Изготвена е на база проучванията от „Възможният Капан” и представя района откъм занаяти, заведения, магазини, услуги, творчество, култура, празни помещения и сгради с културно историческо наследство в квартала.

Деца създават сензорни станции за по-чист град

Богатата детска програма включваше архитектурна обиколка, акции и работилници.

В една от тях децата създаваха сензорни станции за проверка на чистотата на въздуха и строяха небостъргачи от плетена рециклирана хартия. Повечето от инициативите се проведоха в квартал Капана и бяха със свободен вход. “Децата са естествен носител на новото и са тези, които го създават, - заяви арх. Любо Георгиев. - Затова тази година избрахме за тях занимания, които да им дадат както практични умения, така и теоретични знания, но най-вече да разпалят любопитството и въображението на най-малките по въпросите на градската среда.”

Детска обиколка на Капана.

В работилницата “Плетене с хартия” на “Джиджи систърс” малчуганите се учиха да импровизират с хартиени листове, създавайки небостъргачи, мостове и кули. В “Strawbees”, организирана от KidsLab@DSLL и Smart Fab Lab, децата строяха причудливи същества и механизми, макети на сгради и архитектурни елементи с цветни пластмасови сламки за пиене и елементите за сглобяване от Strawbees.

Детска работилница “Strawbees” – небостъргачи и кули от сламки за пиене.

В “Reстол” децата изработваха столове и пейки от палета, греди, щайги и други материали за рециклиране.

В работилница “Рестол”: деца правят столове от палета.

В “Детска обиколка на Капана” - игра-приключение, вдъхновена от историята и специфичната архитектура на творческия квартал на Пловдив, малките научиха много за миналото и настоящето на квартала, като на всяко ново място те получаваха карта-загадка за следващата локация.

Архитектурната намеса “Ядрото” – сърцето на тазгодишния фестивал,
създадено от норвежкото архитектурно бюро Гартнерфуглен.

One Architecture week е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Той е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи за професионалисти в сферата на архитектурата и любители. Организира се от сдружение “Едно” и фондация “Америка за България” с подкрепата на Община Пловдив.