Часът на истината за КТБ настъпва.

След броени часове БНБ ще обяви официално резултатите от одита на поставената под особен надзор банка, но неофициално отдавна е ясно - капиталът на трезора е отрицателен. Варират само сумите на "дупката". Според различни медийни спекулации тя ще бъде между 700 милиона лева и 1 милиард, а най-песимистичните очаквания са в пъти по-големи. 

Каквото и да е числото, то ще бъде силен коз за ръководството на централната банка да отнеме лиценза на КТБ. Източници на Клуб Z са категорични, че към днешна дата най-вероятният сценарий е банката, в която мажоритарен собственик е Цветан Василев, да бъде фалирана.

В случаите на отрицателен капитал на банка не е задължително лицензът й да бъде отнет. БНБ може да определи срок, в който заинтересована страна да налее пари. В случая с КТБ обаче мераклии за подобен ход няма. Инвестиционния фонд ЕПИК на който се разчиташе много, за да рефинансира банката, се оказа, че представлява единствено интересите на Цветан Василев и че би се включил само след като българското правителство даде основната част от липсващите средства.

Така че надеждите за спасение на КТБ, които таят вложителите в банката лека-полека чезнат. Хората с депозити над законово гарантираният лимит от 196 000 лева ще загубят някаква част от авоарите си.

 И докато за КТБ нещата не изглеждат никак добре, то в петък за ТБ "Виктория", която е част от закъсалия трезор, се появи светъл лъч с московски адрес. Банка "Российский кредит" внесе заявление в БНБ, че иска да придобие 100% от малкия трезор на Цветан Василев. Писмото за намерения е депозирано и в Министерство на финансите.

Мениджмънтът на руската банка декларира, че е в готовност незабавно да изпълни всички указания и изисквания на БНБ за започване на преговори по покупката на "Виктория", както и да представи гаранции за намеренията си. Към писмото са приложени няколко документа, сред които за легитимация на дружеството (актуално състояние) и финансови отчети към 31 декември 2013 г. и към 30 юни 2014 г.

Мениджърите на руската банка заявяват още, че имат трайни инвестиционни намерения в областта на банковия, финансов и капиталов пазар в България.