Кметът на Загреб Милан Бандич и 18 негови сътрудници са арестувани през нощта срещу 20 октомври, предаде Ройтерс.

Групата е обвинена в корупция, злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. Кметът действал с няколко едри бизнесмени, чиите имена засега не се съобщават.

Операцията на хърватското Управление за борба с корупцията и организираната престъпност трябвало да започне тази сутрин. Един от обвиняемите обаче се опитал да избяга от страната. Днес задържаните ще бъдат разпитани от съдия следовател.

58-годишният Милан Бандич е бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), откъдето бе изгонен през 2009 г., когато реши да се кандидатира за президент като независим кандидат. Той управлява столицата на Хърватия от 2000 г. насам, с едно прекъсване от три години (2002-2005 г.). Медиите в страната често го свързват с корупционни афери.

През първия си кметски мандат Милан Бандич бе принуден да подаде оставка, след като причини катастрофа след употреба на алкохол.

Не за първи път Хърватия арестува висш управник.

През 2012 г. на 10 години затвор бе осъден бившият премиер Иво Санадер. Той бе признат за виновен в корупция и лично забогатяване по време на войната за отделянето на Хърватия от Югославия. Политикът взел подкуп в размер на 10 милиона евро от унгарската петролна компания МОЛ, за да й гарантира монополна позиция на хърватския енергиен пазар в ущърб на националната компания ИНА.

Бившият премиер не бе пощаден, въпреки че е всепризнатият архитект на евроатлантическата интеграция на бившата югославска република.