Софийският градски съд (СГС) даде доживотен затвор преди минути на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева през юли 2011 г. Прокуратурата искаше доживот без замяна. 

Пледоариите днес започнаха, след като съдът се отказа за трети път да отложи процеса заради експертиза на окървавена салфетка, за която се твърди, че е открита до трупа. На заседанието, на което трябваше да се представи експертиза на последното веществено доказателство - въпросната салфетка, се разбра, че такава няма да има. Тя първо бе дадена на експерти от Института по криминалистика към МВР, а след това отиде към лабораторията на СДВР.

Именно заради неуспешната експертиза делото бе отлагано вече два пъти - през юли и през септември т.г.

Вещото лице от лабораторията на СДВР обясни днес пред състав на СГС, че на салфетката е бил поставен номер „2“, но нямало никакво означение кой го е направил и какво индикира той, т.е. не е ясно дали това е оригиналното доказателство или салфетка, с която се е правило сравнение. 

Затова и прокуратурата поиска нова експертиза, а защитата на обвиняемия Николай Русинов се възпротиви с мотива, че за обвинението, щом има обвинителен акт, всичко е ясно и делото трябва да продължи по същество.

Чеци твърди, че само е правил секс, и то доброволно с Яна в нощта срещу 9 юли. Тогава след рокконцерт тя била с компания в заведение в Борисовата градина в София, в което се запознала и с Русинов. 

28-годишната Яна бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 г.. Младата жена е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.  Русинов твърди, че след акта с нея си тръгнал, като оставил момичето да спи в храстите. 

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дни след убийството го обяви за разкрито и посочи виновните – Пламен Трифонов и Николай Русинов. След това обаче се оказа, че обвинение ще получи само Трифонов, въпреки че доказателства за присъствие в парка и за контакт с Яна имаше само за Русинов. Месеци наред Трифонов стоя в ареста и бе посочван като единственият виновен за убийството, докато не дойде ДНК-експертиза от Австрия, която го оневини напълно.

Едва тогава разследващите се насочиха към Русинов.