Турция ще разреши на бойци на иракските кюрди да преминат през нейна територия до сирийската граница, за да се включат в битката срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Кобане. Дългоочакваната стъпка бе обявена от турският външен министър Мавлут Чавушоглу, предаде Би Би Си.

Снощи самолети на коалицията срещу трерористите за първи път пуснаха оръжия и муниции на кюрдите в града. От месеци те се сражават срещу главорезите на т.нар. Ислямска държава и едва удържат Кобане. Освен оръжията силите на коалицията са нанесли 14 удара от въздуха по позиции на джихадистите. Турската армия е строила танкове по границата, която е само на един километър от града, но няма разрешение за сухоземна атака.

Анкара досега не пускаше кюрдите от Ирак да помогнат на братята си, защото не иска да съдейства на кюрдите от ПКК, която според нея е терористична организация. Западът оказва все по-силен натиск върху президента Ердоган и премиера Давутоглу да се включат в коалицията срещу джихадистите. Официална Турция обаче поставя условието в замяна да бъде свален режимът на Башар Асад в Сирия.

Ислямистите продължават да контролират около една трета от Кобане. Десетки хиляди кюрди бяха прогонени от родните си места. Хиляди християни бяха буквално обезглавени от джихадистите, които водят брутален геноцид срещу тях. 

Необходима е спешна военна операция на широк международен фронт за ликвидирането на терористичната организация "Ислямска държава", обяви междувременно в Абу Даби заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу.

Според него ултрарадикалните ислямисти създават "заплаха от износ на тероризъм" в страни от НАТО и Евросъюза и "представляват особена фундаментална заплаха за сигурността и стабилността на всички наши държави".

"Противодействието срещу тази заплаха изисква многонационални усилия, обхващащи широк кръг от различни мерки. Налагат се спеши военни действия за отслабването на терористите и победа над тях", изтъкнал още Вършбоу.

В САЩ и републиканци и демократи все по-силно оказват натиск на президента Барак Обама да нареди и сухоземна операция срещу "Ислямска държава". Русия обяви, че е готова да участва във войната срещу джихадистите, но само ако има мандат от Съвета за сигурност на ООН.