"Понякога си мисля, че има хора, които искат да ме пратят в ново изгнание."

Това заявява последният български цар (1943-1946) и бивш премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски в интервю, дадено за в. "А Ба Се" в дома му в Мадрид. Разговорът е по повод книгата му "Една невероятна съдба", която предстои да излезе скоро. Симеон завършил писането й на 28 август 2013 г. - точно 70 години след смъртта на баща му цар Борис III.

Книгата започва с кратко описание на първото му завръщане в България през 1996 г. след половинвековно изгнание. След това авторът прави хронология на живота си.

Симеон не знае със сигурност дали баща му е убит и ако е така, от кого - от нацистите или от съветските агенти. Имало знаци за убийство, но Сакскобургготски така и не можал да се добере до архивите, конфискувани през 1944 г. от СССР. Дори последният шеф на КГБ Евгений Примаков не могъл да му помогне. (В действителност Примаков е оглавявал само Първо главно управление на КГБ - б.р.). Законът не позволява архивите да напускат територията на Русия.

Когато пристигнал в Испания през 1951 г., Симеон изпаднал в шок. Той дошъл от египетския град Александрия и говорел 4 езика. А в Испания на пръсти се брояли хората, знаещи повече от един.

В Мадрид Симеон започнал да учи във Френския лицей. Майка му Йона Савойска дори била критикувана, че пратила сина си в това "гнездо на лаици". В почивките между занятията възпитаниците на лицея си говорели неща, считани за подривни от режима на Франко. Там учели всякакви хора - от дъщерята на левия художник Пабло Пикасо до сина на един от фракистките идеолози Мариано Дараняс.

Къщата в Мадрид не е подарък от Франко

Симеон знае, че Франко го е харесвал и дори се е отнасял с него като към свой внук, но се съмнява, че е било заради личността му. По-скоро диктаторът харесвал това, което последният български цар представлявал - антикомунизма или по-скоро дори антисъветизма. Няма обаче нищо вярно в твърденията, че Франко е подарил на семейството на Симеон мадридския му дом.

"Не се притеснявам да ме наричат цар републиканец. Аз съм потомък на Луи-Филип от Франция и се заклех във вярност на републиката. Не смятам това за предателство към предците ми. Това бе логично в моето положение. Ето ви един обзор на моята биография."

Така Симеон започва разказа си за своето идване на власт след победата на парламентарните избори през 2001 г.

"На 77 години съм, но не ми дават да се пенсионирам. Връщам се към първоначалната ми роля на "добрия изкуфял цар", до когото се допитват за много неща. След като съм бил "гадният премиер", сега отново съм "ученият съветник". Кръгът се затвори", казва Сакскобургготски.

Завръщането му в родината и изборната победа били вгорчени от спора с българската държава за царските имоти.

"Споровете започнаха едва след като сдадох премиерския пост. През 2009 г. се стигна до абсурдното решение на парламента да наложи мораториум върху нашите имоти, което не ни позволява да ползваме нашите гори. Този акт е неконституционен, тъй като само съдия може реши дали някой може да се разпорежда свободно със своята собственост. Не са стигнали още до двореца "Врана", но го предчувствам. Това, което ме боли, е лошият имидж на България в чужбина", заявява последният цар на България.

Той и немалко българи виждали в това "знаци от политическо естество". И допълва, че в България не се подлагат на съмнение натрупаните за кратък срок огромни богатства. "Но това, което е на Симеон, постоянно се вади на бял свят. Някои комплексирани хора, които не могат да приемат, че съм бил начело на правителството, искат да си отмъстят", смята експремиерът.

Въпреки това той не е разочарован от политиката, а я счита за предизвикателство, тъй като бил обучен да бъде над партиите. Дошъл обаче историческият момент и Симеон смята, че е изпълнил волята на народа.

И специалистите са безсилни за Кардам

Една от най-големите болки на Сакскобургготски е състоянието на първородния му син Кардам (51 г.) Той е в кома вече 6 години и два месеца. Престолонаследникът княз Търновски катастрофира тежко край Мадрид на 15 август 2008 г.

"Какво мога да правя, освен да се отчайвам и да дразня съпругата му Мириам и останалите хора от семейството ми? Най-тежкото тук не е въпросът за спокойствието. Дори специалистите не знаят какво ще стане. За бащите това е необяснима. Не го желая никому", споделя Симеон.

Испанският крал Хуан Карлос го уведомил за абдикацията си още на 22 март 2014 г., т.е. три месеца по-рано. Сакскобургготски отпътувал за Мадрид за събитието, станало на 18 юни.

"Хуан Карлос ми каза, че сме започнали заедно и че иска да съм до него. Беше много емоционално", спомня си Симеон.

Доскорошният испански монарх също е бил изгнаник. Той дори е роден извън Испания - в Рим. Накрая журналистът пита Симеон как иска да влезе в историята.

"Само историята ще каже. Трябва да мине време. но тогава мене няма да ме има", отговаря последният български монарх.