СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Проруските сепаратисти са свалили малайзийския пътнически боинг на 17 юли т. г. в Източна Украйна. Тогава загинаха всичките 298 души на борда. 

Категоричното твърдение е на Германската служба за разузнаване (БНД), пише в днешния си брой сп. “Шпигел”.

Шефът на външното разузнаване Герхард Шиндлер е предоставил конкретните доказателства в свой доклад на 8 т. м. пред членовете на парламентарната комисия, контролираща немските тайни служби.

Сред най-убедителните доказателства бил професионален анализ на сателитни фотоси и на друг снимков материал, който Шиндлер представил на депутатите от спецкомисията. Заснети били и кадри в момент, когато проруски сепаратисти откраднали от украинска военна база руски противовъздушни ракети от тип “Бук”. На 17 юли т. г. те изтреляли точно открадната такава ракета по посока на прелитащия над Източна Украйна пътнически боинг, изпълняващ полет номер МН 17.

Изстреляната ракета “Бук” се е взривила непосредствено до самолета, летял на височина около 10 000 м.

Още в деня на трагедията се появиха съобщения, че боингът е бил свален от проруски бунтовници. И до днес руското и украинското правителство взаимно се обвиняват за свалянето на самолета. Холандски експерти, разчитали записите от черната кутия, до този момент се въздържат да се произнесат по въпроса кой е виновен за трагедията. Снимките на останките от сваления над Източна Украйна малайзийски граждански самолет Боинг 777, изпълнявал злополучния полет MH17, показват, че той е бил пробит на много места отвън и затова се е разпаднал във въздуха, бе посочено в първоначалния доклад на холандското разследване.

Яснота внасят разведчиците от БНД.

“Представените снимки са фалшификати. Въз основа на детайлите всеки специалист може да го установи”, бил категоричен Шиндлер. Президентът на БНД опровергал и твърденията на руската страна, че украински войници са изстреляли ракетата. Не отговаряла на истината и разпространена информация, че в близост до пътническия боинг е летял украински бомбардировач. “Били са проруски сепаратисти”, заявил пред парламентарната комисия Герхард Шиндлер.

Сред жертвите са и четирима германски граждани. Това стана повод Главна прокуратура да заведе следствие срещу неизвестен извършител за военно престъпление.

Междувременно стана известно, че загиналите в самолетната катастрофа три деца на австралийско семейство вчера са били погребани в родината им. Тленните останки на Мо (12 г.), Еви (10 г.) и 8-годишното им братче Отис, както и на дядо им Ник са били транспортирани миналия четвъртък от Холандия за Австралия.

Дечицата, жертви на трагедията с боинга.

През юли цялото семейство е прекарвало почивката си в Холандия. Наложило се децата да се приберат по-рано от родителите си, придружавал ги дядо им.

“Цели три  месеца тя бяха в хладилни камери на другия край на света. Болката ни е неописуема. Нашите деца станаха жертва на война, в която страната ни не участва. Не можеш да прозреш причините, поради които те са били свалени от небето. Животът ни е един непрестанен ад. Обръщаме се с молба към враждуващите в Украйна – уважете паметта на нашите деца и спрете тази безсмислена война! На нас не ни остана нищо друго, освен да почитаме паметта на децата си”, написаха вчера в отворено писмо родителите Рин и Антъни.