Открита е пишещата машина, на която Димитър Димов създава първия си роман „Поручик Бенц“, съобщи в страницата си във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов. Машината е намерена в Областната дирекция за безопасност на храните и ще бъде изложена в сградата на БАБХ на ул. “Хан Аспарух” 36, като част от новия литературен маршрут в Бургас.

„Всичко това се случва в нашия град, малко преди 8 март, в което няма нищо случайно, тъй като прототипът на главната героиня в романа – Елена Петрашева, е наша съгражданка от близкото минало“, се казва в съобщението на кмета.

През 1938 г. бъдещият автор на „Тютюн“ и „Осъдени души“ Димитър Димов е командирован като микробиолог в Областната ветеринарно-бактериологична станция в Бургас.

„Поручик Бенц“ е започнат през 1933 г. и завършен през 1938 г. Изпратените във в. „Литературен глас“ и на Професор Димитър Борисов Митов (Д. Б. Митов) ръкописи остават без отговор и Димитър Димов предоставя романа си на издателя Добромир Чилингиров, който успява да го издаде в последните дни на декември 1938 (на корицата по настояване на автора е отбелязана годината 1939).

Площад Славейков