В заседание на 10 септември СГС отложи делото за днешната дата - нещо, което за мнозина бе "тупане на топката", за да се види какво ще стане на изборите. Първата посочена причина бе нуждата от допълнителна информация - кой Наказателен кодекс е действал, когато Кобляков е обвинен за присвояване на 1,2 млн. евро от френска компания. В молбата за екстрадицията е посочена редакция на руския НК от 13 юни 1996 г., а в постановлението за привличането му като обвиняем фигурира извадка от федералния закон от 7 март 2011 г. В същото време периодът, за който Кобляков е обвинен, е от декември 2006 г. до 26 септември 2005 г.

"Тъй като в молбата за екстрадиция не са посочени други закони, е невъзможно за СГС да определи кой е бил действащият закон към периода, за който е бил привлечен като обвиняем Кобляков", реши съдия Десислав Любомиров.

Българският съд ще иска от колегите си още информация и дали през това време не е имало амнистия, както и колко е давността на деянието, за което обвиняват Кобляков.

Самият той тогава поиска да пътува във Франция (той има и френски паспорт, б.а.) заради социални ангажименти. Въпреки, че бе прието, че досега е имал безукорно процесуално поведение и винаги се е явявал пред българския съд, магистратите не му разрешиха. Интересно е, че прокуратурата не възразяваше да го пуснат в чужбина.

Както Клуб Z писа, Кобляков поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище в България. Той е основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу режима на Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

На предишните заседания в подкрепа на известния дисидент дойдоха председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев, Асен Генов от "Протестна мрежа", френският консул в София Изабел Верниче-Енгелке и др.