Русия искала да си подели Украйна заедно с Полша.

Това твърд9и пред американското издание "Политико" Радослав Сикорски - доскорошен външен министър на Полша, а сега - председател на парламента във Варшава.

"Владимир Путин искаше Полша да изпрати войски там. Такива сигнали ни бяха изпращани... Ние от години знаехме, че мислят по този начин", разказва Сикорски, цитиран от журналиста Бен Джуда, който е един от известните анализатори на сегашното управление в Москва.

"Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск (бъдещ председател на Европейския съвет - б.р.), когато той посети Москва. Каза, че Украйна е изкуствено създадена държава, че Лвов си е полски град (бил е такъв до 1939 г., когато е анексиран от СССР, а днес се намира в Украйна - б.р.) и защо да не уредим нещата заедно. За щастие Туск не отговори. Той знаеше, че ни записват", допълва Сикорски.

Бен Джуда обяснява, че в Кремъл знаят, че в един от най-популярните съвременни романи се разказва как Полша се съюзява с нацистка Германия, за да нападне СССР. Самият Сикорски е изтъквал, че измислената история не е лоша.

"Отговорихме им много, много ясно, че не искаме да имаме нищо общо с това", казва бившият първи дипломат на Варшава.

Той допълва, че задаващата се война в Украйна се появила на хоризонта през 2008 г. И руските намерения станали ясни на срещата на НАТО в Букурещ. Тогава Путин заявява, че Украйна е изкуствено образувание и голяма част от земите й исторически са принадлежали на Русия. Руският президент пведупредил също, че страната му ще отговори с военна сила на опитите на Украйна и Грузия да влязат в НАТО. Малко по-късно Русия нахлу в Грузия и откъсна от Нея Абхазия и Южна Осетия.

В статията се казва също, че според украинското разузнаване руски агенти започнали да навлизат в Крим от 2012 г., а може би дори от 2010 г. През лятото на 2013 г. са започнали открито да обсъждат анексирането на полуострова.

Алармата в полското външно министерство се задействала преди малко повече от година, твърди Сикорски. "Научихме, че Русия пресмята кои райони ще й бъде изгодно да вземе", казва той. По думите му Кремъл си харесал Запорожието, Днепропетровска и Одеска области, но преценил, че Донбас не си струва да бъде включван в Русия.

"По това време те вече изчисляваха как да завземат Крим като изнудване на президента Виктор Янукович. Знам от срещите и разговорите си с него, че искаше да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Но през ноември 2013 г. нещо се прекърши. На базата на нашите разговори имам усещането, че Путин му е казал нещо в Сочи. Мисля, че е извадил компромат срещу него – знаем, че всяка седмица или на две седмици камион с пари, откраднати от украинския бюджет напуска страната. И мисля, че той му е казал: Не подписвай асоциирането, иначе ще вземем Крим. Ето така са се обърнали нещата", разказва Сикорски.

Според шефа на полский Сейм никой не знае къде и кога ще спре Путин и че рано или късно може да опита да завземе останалата част от Новорусия, както той нарича обширната територия от руската граница до Приднестровието в Молдова.

"Опасявам се, че руснаците просто не могат да приемат съществуването на Украйна като държава. Не могат да признаят, че съществува отделен народ. И ако искат да се изправят срещу украинския национализъм, ще разберат що за народ са украинците в една 20-годишна партизанска война."