Последните кандидати за членове на новата Европейска комисия се бориха снощи за доверието на депутатите в Европейския парламент. Словенката Виолета Булц и словакът Марош Шефчович се явиха на изслушвания пред парламентарните комисиите по индустрия, транспорт , енергетика и околна среда. Те ще се произнесат по представянето им днес сутринта.

Ако и двамата получат одобрение, председателят на новата комисия Жан-Клод Юнкер ще я представи за гласуване в пленарна зала в сряда. Мандатът на сегашната комисия изтича на 31 октомври. 

Словенският премиер Миро Церар номинира Булц за комисар, след като първата кандидатка на страната Аленка Братушек се провали на изслушване за заместник-председател на Комисията по енергийния съюз. Юнкер реши да даде на Булц досието транспорт, за което Шефчович, зам.председател на сегашната комисия, вече беше издържал успешно изслушване. Той получи ресора на Братушек.

Булц, която едва от септември беше заместничка на Церар по развитието, е учила в Сан Франциско, работила е в Силиконовата долина, преди да се върне в телекомуникационната компания на Словения, а после да основе своя фирма. Тя е от колоритните кандидати на Юнкер - играла е баскетбол, има черен колан по таекуондо, занимавала се е с шаманство и нестинарство.

Депутатите обаче останаха хладни към многобройните й таланти. "Мисля, че говоря от името на цялата комисия, когато казвам, че доверието й в г-н Шефчович остава високо",  каза холандският евродепутат от Европейската народна партия Вим ван де Камп.

"Сигурно знаете, че ходя по жарава и неколкократно през това изслушване се страхувах, че ще се опаря, но това не се случи", призна си Булц, след като общо взето гладко мина през серия от специализирани въпроси. 

Тя обеща да работи за екологичен, конкурентоспособен и интегриран европейски транспорт, който създава растеж и заетост, както и да направи трансевропейската транспортна мрежа реалност и да въведе по-широко информационните и съобщителните технологии в отрасъла.

"Няма да претендирам, че съм се превърнал в експерт в енергетиката за една нощ, но направих всичко възможно да се подготвя да това изсизслушване", каза Шефчович. "Ако ми дадете подкрепата си, ще направя всичко възможно за изграждането на Европейския енергиен съюз".

Последният е полска идея, която не се приема еднакво от всички държави членки. Шефчович посочи, че мотивите за енергиен съюз са в усилията на Европа против промените в климата и за енергийна сигурност.

"Русия все повече се възползва от доставките на газ като инструмент на натиск, като политическо оръжие и срещу Украйна, и срещу държавите, които искат да й помогнат," каза той. "Това е абсолютно неприемливо. Ако получа вашата подкрепа, ще работя за решаването на проблема с енергийната сигурност, като му отделям колкото може повече внимание и отчитам и общоевропейските интереси".

ЕС внася 73 на сто от енергията си, което му струва 400 милиарда евро годишно, каза още кандидатът. "Ние сме най-големият потребител в света, но държим ли се подобаващо, възползваме ли се от въздействието си в международен мащаб? Настояваме ли за по- справедливи цени и по-уравновесени условия на пазара? Определено - не".

Шефчович каза, че европейските страни трябва повече да координират енергийните си политики и да упълномощават Европейската комисия да преговаря по международни споразумения в енергетиката от името на целия ЕС. "Трябва да проучим и възможностите за съвместно закупуване на газ", каза той, признавайки, че то трябва да е съборазено с правилата на Световната търговска организация и за конкуренцията в ЕС. 

Същинската координация означава, че нито една държава-членка не може да променя енергийната си система, без предварително да се допита до своите партньори и да анализира потенциалните последици за техните системи," каза Шефчович. 

Европейските страни трябва да диверсифицират доставките и да развият Южния газов коридор, да засилят връзките си с Норвегия и с Алжир. За да увеличи енергийната си сигурност Европа, ще трябва да намали потреблението на енергия, посочи той. "Енергийната ефективност трябва да се разглежда като първият източник на енергия. Най-чистият мегават е спестеният мегават".