Племенникът на президента Росен Плевнелиев - Станислав Плевнелиев, се оплака от полицейски произвол.

Момчето е било арестувано в Благоевград след отказ да подпише съставен му акт за преминаване на червен светофар. По думите му - в РПУ-то той бил ударен в бюрото от полицай. Бил му отказан и достъп до инсулин, въпреки че е диабетик и многократно е удостоверил това пред униформените.

В ефира на сутрешния блок на Нова тв Станислав и баща му Румен Плевнелиев, брат на държавния глава, разказаха своята версия за случилото се.

На 15 октомври Станислав бил спрян в Благоевград от двама полицаи. Твърдели, че е минал на червено. Момчето обаче твърдяло, че не е, минал на жълто. Написали му акт, който обаче Станислав отказал да подпише. Затова и бил арестуван и отведен в районното управление.

На няколко пъти момчето се опитало да каже на полицаите, че е диабетик и има нужда от инсулин. Удостоверение за болестта си носел и в портмонето си. Поискал няколко неща от униформените - да се легитимират, да се обади на баща си и на адвокат и да вземе лекарството си, което било в колата. 

Получил отказ и по трите си молби, разказва Станислав. Казали му, че право на обаждане има само ако е задържан за 24 часа. По думите на момчето, в последствие се оказало, че е прекарал толкова време в ареста.

Вместо обаждане, в стаята, в която бил задържан, влязъл трети полицай. Той го ударил в бюрото.

"Попита дали аз съм отворкото, след което реши, че трябва да ме удари. Имаше един удар. Нито съм буйствал, нито съм оказал съпротива при арест", разказва Станислав. 

Към края на престоя му в полицията униформените разбрали, че момчето е племенник на Росен Плевнелиев. Накарали го да подпише някакви документи и го пуснали.

В студиото на Нова бащата Румен коментира, че синът му "не е чак толкова жестоко бит", а "малко са го посъветвали неподходящо".

"Аз имам вяра в полицията, няма смисъл да демонизираме като цяло полицията", посочи още братът на държавния глава.

"Полицията заслужава похвала, че се отнася еднакво към всички, фамилията не ги спира", допълни Румен Плевнелиев.

Семейството нямало да съди полицаите, но иска извинение. Според Румен Плевнелиев едно от основните нарушения в случая бил отказът на полицаите да се легитимират, както и да позволят обаждане на арестанта.

Баща и син Плевнелиев не пожелаха да разкажат повече подрбности, тъй като тече разследване.

Тази история идва само дни след като 20-годишната студентка Борислава Латинова се оплака от полицейски произвол от страна на служители на столичното 4-то РПУ. Случаят й доби широка популярност като днес дори се готви протест в нейна защита.