Наявяването на журналистката Диляна Гайтанджиева - някогашното "острие" на Николай Бъреков в ТВ7, стана една от причините днес да бъде отложено делото на бившия кмет на Варна Кирил Йорданов срещу бившия журналист.

Защитникът на Бареков се оплака, че разследващата репортерка е в Либия и помоли съдът да изиска от полицията разширена справка за постоянен адрес, защото тя е освободила старата си квартира и не могат да я призоват да защити някогашния си шеф. Все пак адвокатът се чул с нея по телефона, а съдът го задължи да даде номера, който има.

Йорданов съди Бареков, че в разгара на зимните протести през м.г. го наричаше в ефир: "Бояджия, минал през всички власти”, "Завършеният Бай Ганьо в политиката” и е заявил, че: „Няма никакъв морал, никакви принципи”, „1 милиард е откраднал”, "Цяла България знае, че има имение в Швейцария", "Сещу него се води разследване" и т.н.

Днес Софийският районен съд разпита единствения свидетел, който се яви - Антон Тодоров, бивш служител на община Варна и личен приятел на Йорданов от 1970 г. Той описа как в нагнетената обстановка през февруари и първите дни на март 2013 г. (варненският кмет подаде оставка под силен обществен натиск на 6 март, б.а.) чул първо как знаковият тогава журналист обявява, че Йорданов има имот в Швейцария и че харчел по 30 000 лв. само за самолет да ходи до сина си там.

"Сега всички ще ме питат това, даже жена ми ме попита първа сутринта", казал Йорданов, когато по-късно двамата с Тодоров се видели. Той бил толкова изнервен, че влязъл с цигара в кабинета, въпреки че има заповед от него самия да не се пуши в общината.

На това защитата на Бареков попита свидетеля дали знае г-н Йорданов дали е глобен за това, че е пушил в общината... Съдът прие, че това не е от същество по делото за публична клевета и публична обида.

Тодоров каза, че кметът няма имот в Швейцария "и не му и трябва", а единствено синът му една година е учил в "някакво училище там". Когато обаче Бареков го клеветял, синът Петър учел не точно в полите на Алпите, а на Витоша -  в Американския колеж в София, където е и до днес.

От няколкото предавания, които лично изгледал, общинарят чул и изказването за "бояджията" и напомни, че през всичките си 5 спечелени избори кметът не е бил член на никоя партия, а независим, подкрепян от над 40 формации, с изключение на последните през 2011 г. - тогава бил официално кандидат на ГЕРБ. Затова пък Бареков веднъж "разследвал" и че Йорданов е "преминал през НДСВ", когато кметът пряко се съревновавал с техния кандидат Яни Янев. 

На обявеното в ефир, че Кирил Йорданов "е откраднал 1 милиард", Тодоров поясни, че целият бюджет на общината за година варира около 200 млн. лв., от които 70 % са т. нар. държавни делегирани дейности - училища, болници, социални...

"И 100 години да си кмет, няма как да откраднеш 1 милиард", изчисли бившият общинар.

Той се впечатлил и от това как камера цяла нощ снимала "палата" на Йорданов, който не е никакъв палат, а пък Бареков пуснал хулите си от площада пред общината, която дори му давала ток, за да излъчва. След като кметът обявил на пресконференция, че ще съди журналиста, продължил "порой от думи колко мизерни са качествата на Кирил Йорданов и как с никакви качества е кмет толкова години". След което тодоров нарече Варна в момента "град със затихващи функции".

Докато пред общината хората се бунтували и дори един се запали, Бареков анонсирал "някакво велико журналистическо разследване срещу Кирил Йорданов, велики репортажи за нарушения и престъпления" именно от Гайтанджиева. Такова чудо обаче въобще не се появило никъде - кметът би знаел, защото наредил на пиарката си да записва всички предавания по всички телевизии. 

Освен за цигарата защитата се поинтересува дали свидетелят Тодоров е закъснявал за работа, за да гледа предаванията на Бареков, на което той отговори, че е бил на ненормиран работен ден.

Адвокатът на новия политик попита и дали често се е случвало Кирил Йорданов да гледа телевизия, докато е на работа. По повод отдавнашното му познанство с ексмета на свидетеля се наложи да отговаря и на нещо като минитест - кой и кога е назначил Йорданов за областен управител на Варна, например. Той обаче се справи без замисляне и каза, че това е било служебното правитество на Стефан Софиянски през 1997 г.

Съдията се впечатли от това, че е изискал оригиналите на предаванията, а ТВ7 (която вече пък бива съдена от Бареков, б.а.) е отговорила, че записите се съхраняват само до 3 месеца. Срокът по закон да се подаде жалба за обида и клевета обаче е 6 месеца. Предаванията ги няма и в интернет, защото там се качвало само по усмотрение, изобщо - към днешна дата ги няма никъде. Разбра се, че към делото все пак са приложени записи, получени през ноември м.г.

Освен че призова Диляна Гайтанджиева, съдът разпореди Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК) да направи и две експертизи. За първата Бареков ще трябва да даде сравнителен материал - глас, за фоноскопско изследване, дали той е лицето, което говори нещата от екрана.

Второто е фотосъпоставително изследване за лика му, т.е. - НИКК ще работи по това да установи дали той е лицето от ефира. За второто може да се използва масивът на МВР, а ако от Брюксел не дойде глас, това изследване ще отпадне, постанови съдията и отложи делото за 9 февруари.