МИРОСЛАВ ИВАНОВ*

Двамата основни свидетели на прокуратурата в обвинението към Цветан Василев за източване на КТБ са автори на схемата, по която Ирена Кръстева се озова с 50 млн. лв. печалба, точно когато парите й бяха най-необходими. 

Теодора Танева е физическият изпълнител на заданието, показват данни от Търговския регистър. Ролята на Бисер Лазов е на организатор на механизма по пречистването на парите, така че да се покажат достатъчно финансови възможности у Кръстева и синът й Делян Пеевски.

Танева и Лазов са автори на „кървавото писмо“ от средата на юли, с което управители на ключови дружества около КТБ се обявиха за жертви на Цветан Василев и поеха курс към „сътрудничество“ с прокуратурата. Сътрудничество, което се състои в това, вината за всичко случило се в КТБ и в група компании около банката да бъде стоварена върху Василев. 
Бисер Лазов дори получи статут на защитен свидетел от прокуратурата. Очевидно с цел да дава показания, насочени директно към Василев.

Данните обаче показват, че Танева и Лазов са действали в директен ущърб на фирмата, която е превеждала парите на Кръстева. Така остава отворен въпросът дали сегашните им действия в атака на Василев не са породени от желанието да се прикрият следите по злоупотреба със служебно положение и по изпълнение на съмнителни финансови трансакции. Механизмът на сделката и последвалото използване от страна на Кръстева на средствата за скоростно изкупуване на имоти пък има всички черти на изпирането на пари.

Схемата

Отчетът за 2013 г. на притежаваното еднолично от Ирена Кръстева дружество „Балканска медийна компания“ показа, че за миналата година фирмата е излязла на печалба от близо 50 млн. лв., като 47 от тях са „положителни разлики от операции с финансови активи“. Парите идват в точния момент за Кръстева, тъй като по това време тя е подложена на данъчна проверка. Поводът е сигнал срещу сина й Делян Пеевски, че участва в организирана престъпна група. Сигналът е подаден от активната по това време неформална група за натиск „Протестна мрежа“ и е срещу Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. Това е и сигналът, използван като повод за началото на разследването срещу Василев.

Но да се върнем на внезапното документално забогатяване на Кръстева. В доклада за дейността на „Балканска медийна компания“ (БМК) през 2013 г., е упоменато, че въпросните 47.9 млн. лв. са „приходи от лихви“. Това е очевидна лъжа, защото срещу такъв приход от лихви трябва да стои кредит за над 500 млн. лв., какъвто Кръстева очевидно не е отпуснала. Но тогава откъде са парите? 

Историята с Касата на Пеевски

Парите, които одиторът Николай Орешаров е приел, че са приходи от лихви, всъщност са постъпления от продажба на дялове в дъщерно предприятие. Това е „Си Ди Дивелопмънтс“, което от своя страна има няколко дъщерни дружества. То е съвместна сосбственост на притежаваната от Кръстева БМК и Технологичен център – Институт по микро електроника (ТЦИМЕ) – компания, притежавана в миналото директно от Цветан Василев. Допреди атаката по КТБ тя се считаше за част от групата фирми, които са под косвения контрол на банкера.  Сега обаче е под контрола на еманципиралия се от Цветан Василев изпълнителен директор Теодора Танева и приятеля й, доскорошно доверено лице на банкера - Бисер Лазов. Именно Танева като изпълнителен директор, а Лазов като финансов идеолог, са очертали и изпълнили мътната операция между ТЦИМЕ и БМК. Двете фирми са партньори не от вчера. 

През октомври 2007 г. ТЦ ИМЕ и БМК учредяват Си Ди Дивелопмънтс с капитал от 12 млн. лв. В Съвета на директорите влизат Ирена Кръстева, Теодора Танева и ТЦ ИМЕ, а изпълнителни директори заедно са Ирена Кръстева и Теодора Танева.
По-малко от година след това, през юни 2008 г., ТЦ ИМЕ и БМК подписват предварителен договор за покупко-продажба на 6 млн. акции, собственост на БМК, за цена от 53 млн. лв. Този договор се обслужва в продължение на 5 години, на 47 транша от 24 юни 2008 г. до 14 ноември 2013 г.

Особено активни са траншовете през 2013 г. Между 18 януари и 14 ноември от ТЦ ИМЕ към БМК отпътуват 8 превода на суми между 500 хил. лв. и 6 млн. лв. 

Счетоводни фиктивности

Договорът за придобиване на дялове очевидно е бил фиктивен, а според два независми източника той дори е бил променян неколкократно и е антидатиран. Целта му е била една единствена – да има механизъм, по който Пеевски чрез фирмите на майка си да получава документирани средства. Сделките между ТЦ ИМЕ и БМК реално са играели ролята на каса за Пеевски. Те са осчетоводявали регулярни приходи, оправдаващи големите разходи, които фамилията прави. Включително са покривали и случаи на червена каса. 

Така стигаме и до най-забавната част – оценката на активите, които се крият зад покупко-продажбата. 

Докато ТЦ ИМЕ придобива 6 млн. акции на БМК на цена от 53 млн. лв., на 30 март 2011 г. същото ТЦ ИМЕ продава собствените си 6 млн. акции на Си Ди Мениджмънт ЕООД за пакетна цена от 15 млн. лв. Следва логичният въпрос кога Танева и Лазов са действали в защита интересите на акционерите си – когато са участвали в схема за изкуствено надуване цената на книжата, собственост на Кръстева, или когато са занижавали стойността на собствените си.

Според източници от компаниите, участвали в сделката, за да има основание „Си Ди Дивелопмънтс“ да струва платените за него 70 млн. лв., е правена преоценка на стойността на участието на „Си Ди Дивелопмънтс“  в „Обединени български вестници“ (ОБВ). Тази преоценка е правена от тандема Бисер Лазов и Николай Орешаров. Орешаров е одиторът на БМК и голяма група компании в портфейла на Кръстева и Пеевски. Сред тях например са „Табак трафик“ и „Табак маркет“, които оперират търговската марка LAFKA. 

Лазов и Орешаров преоценяват участия в „ПМ Проджект“ (акционер в ОБВ), „Новинар Медия Проджектс“ (акционер в ОБВ), „Проджект Строители на Модерна България“ (акционер в ОБВ) и в самото ОБВ. Така общата оценка скача от 74.39 млн.лв. на преоценена стойност от 171.6 млн.лв.

Това фиктивно раздуване на придобитите активи е в директен интерес единствено на Ирена Кръстева и Делян Пеевски.  Чрез него Лазов, Танева и Орешаров съставят очевидно неистински документи, чиято единствена цел е да заблудят данъчните или по-точно да им предоставят достатъчно аргументи, за да си затворят очите за фрапантните различия между стандарта на живот на Пеевски и официалните му доходи на депутат. 

Добре изчистени пари 

Още по-страшно става, когато парите се проследят, излизайки от сметката на Ирена Кръстева. Тя използва документираните вече средства за покупка на същите онези имоти, които не са на Пеевски, но за които разследването на Протестна мрежа показа, че той обитава и се държи, като собственик в тях. Сделките са между Балканска медийна компания и фирмата Алфа медиа груп, която е косвено притежание на офшорка от Британските вирджински острови Nata holding ltd., което на свой ред се контролира от Nata ltd. 

С тази операция въпросът откъде са получени първоначално парите за покупката на имотите от „Алфа медиа груп“ става безсмислен. ОСвен това дори да има разследване на имотното състояние на Пеевски, то въпросните недвижимости вече ще са под контрола на майка му, при това придобити с доказани средства.

Участието в тази операция пък очевидно дава билет на Лазов и Танев за излизане от кръга на обвиняемите по казуса КТБ. Въпросът обаче е може ли и редно ли е прокуратурата да разчи на показанията на хора, които са участвали в очевидна счетоводна машинация. Машинация, която е нанесла финансови вреди на компанията ТЦ ИМЕ, контрола върху която сега двамата бранят със зъби и нокти за себе си. И дали свидетелствата им срещу Цветан Василев, на базата на които се крепи цялото обвинение срещу него, не са съставени с единствената цел да се заметат следите след жестокия удар, който са нанесли над акционерите в ТЦ ИМЕ.

Прокуратурата дължи отговор на въпроса ще базира ли обвинението си на показанията на хора, които участват в манипулация на счетоводни отчети, нереалистични оценки на активи, антидатиране на договори, изпълнение на финансови операции, зад които се прикриват съмнителни движения на пари и които приключват с класическата за изпирането на пари инвестиция – прекупуване на имот от свързано лице.

----

* Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика вече 10 години. През по-голямата част от тях е работил в печатни медии, включително във водещи икономически всекидневници, като „Пари“, а след придобиването му от "Икономедиа" и в „Капитал daily”.

Материалът е публикуван в блога му www.miroivanov.com. Клуб Z го препечатва без да взима страна кой точно е виновен за краха на КТБ, но с убеждението, че за обществото е полезно колкото се може повече детайли от историята, да станат публични.