Бунтът срещу т.нар. фараони в БСП тръгва от Разград. Това стана ясно днес, след като в декларация до Михаил Миков местната организация поиска свикването на извънреден конгрес на партията и отстраняването на Димитър Дъбов, Антон Кутев, Катя Николова и Евгени Узунов.

Само преди няколко дни един от бунтарите в БСП - Кирил Добрев, обяви пред бТВ, че в Столеницата командват "не феодали, а фараони" и посочи, че заради Дъбов, Узунов и Николова, които са неизменно на президиума на всеки конгрес от 1990 г. насам, партията е загубила две поколения.

В основа на разградското недоволство е фактът, че БСП не спечели нито едно депутатско място в региона. Местните социалисти оценяват изборите на последните избори като най-тежката загуба на БСП на парламентарен вот.

"За социалистите от Разград загубата е още по-тежка, тъй като нашата организация е единствената в страната печелила 7 последователни избора за кмет на община. В същото време губим няколко последователни национални избора", заявяват те.

В БСП-Разград стигнали до извода, че причина за това са повтарящите се грешки на националното ръководство, което е превърнало задкулисието, интригата, високомерието в своя постоянна политика и поведение.

"Угодническото и сервилно поведение пред политическите ни партньори и опоненти и безпринципната колаборация с икономическите и финансови групировки в много случаи имаха една цел - извличане на лични изгоди и задоволяване на корпоративни интереси на голяма част от водачите на нашата партия. Често срещано явление станаха фасадното говорене, обругаването на хората с различно мнение от това на централното ръководство. Това в голяма степен допринесе за резултата на изборите на 5 октомври", се казва в декларацията.

С години продължавало и обезличаването на партията, лекомисленото и неусетно загубване на лявата идентичност, объркването на избирателите с мъгляви и неконкретни програми и послания.

"Грешка е непремерената и определено сервилна коалиционна политика, в която не съумяхме да покажем характер и да отстояваме ясни правила. Слабостта винаги се наказва", заявяват разградските червени.

Те недоволстват и прекалено голямата и неудачно формирана гражданска квота, която не изиграла ролята си да привлича широка подкрепа. 

"Грешка е неглижирането на ролята, влиянието и възможностите на нашите представители в местната власт. Техният безспорен капацитет и авторитет сред местната общност е неоправдано пренебрегван. С още по-голяма сила това важи за смесените региони, където понякога те са единственият властови ресурс за провеждане на лява политика. Грешка е, че допуснахме образуването и търпимостта към партийни клики и кръгове, обсебили всичко в партията - политики, човешки и финансови ресурси, влияния и идеологии", смятат местните червени.

От БСП-Разград предлагат три стъпки:

1. Пълен цикъл от отчети и избори;

2. В отчетно-изборната кампания да не се допуска участието на всички ръководни кадри, които са опорочавали най-високия форум на партията с апаратни хватки и са го правили непочтен и предрешен, като заместник-председателите Димитър Дъбов и Евгени Узунов и секретарите Катя Николова и Антон Кутев;

3. Провеждане на извънреден конгрес на БСП.

Накрая разградската организация приветства куража на председателя Михаил Миков да поеме лидерството на партията и очакват от него воля и решимост за извеждането й от кризата и възвръщане на позициите й на водеща политическа сила, за което ще получи подкрепата на местните социалисти.