Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова сезира Върховната административна прокуратура за подробния устройствен план на зоната за отдих на Бяла (ПУП Бяла-Север). Молбата на Жекова е за  извършване на проверка и подаване на протест до съда с искане за обявяване на нищожност на ПУП Бяла-Север. Планът не е преминал през оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост, и е в нарушение на закона. 

Към зоната "Бяла - Север" предявават инвестиционни намерения фирмите "Мадара Юръп" и "Макси |". Още през март тази година "Мадара Юръп" обяви намеренията си за изграждане на огромен ваканционен комплекс "Блек Сий Гардънс". Другата фирма иска да построи "къмпинг", който обаче се простира на площ над 60 декара и включва сгради на 2 и 3 етажа. Според Тома Белев от "За да остане природа в България" става въпрос за хотелски комплекс, а не къмпинг с бунгала. 

Жекова обеща на граждани да сигнализира Прокуратурата за приетия в нарушение на екозаконодателството ПУП, който на практика разрешава мащабно строителство в Карадере. Миналата седмица директорът на РИОСВ - Бургас отмени решението, с което даваше право на "Макси |" да изгради комплекс в зона, в която не се предвижда строителство. Отмяната на разрешението за строеж беше направена след като екоминистърът констатира пропуски - според първоначалните разпоредби на РИОСВ-Бургас сттроителството трябваше да започне без ОВОС и оценка за съвместимост, защото нямало да окаже "значителни въздействия" върху околната среда. 

"Бяла - Север" обаче трябва да бъде защитена зона в екомрежата НАТУРА 2000. Зоната все още не е обявена от българските власти, заради което страната ни е застрашена от нова наказателна процедура от ЕС заради неспазени срокове. ПУП "Бяла-Север" е одобрен без екооценки с Решение №26-311/10.02.2005 г. на Общинския съвет - гр. Бяла, в нарушение на Закона за биоразнообразието и Закона за опазване на околната среда.

Според действащия материално-правен режим, при внасянето на устройствен план за одобрение, е задължително на се направят оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост. Сигнали до Варненската окръжна прокуратура са подавани още през 2007 година, но до момента няма отговор.

Министър Жекова подчерта, че одобрението на плана на зоната за отдих на Бяла предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство, но без екооценка това може да доведе до значителни отрицателни въздействия върху компонентите на околната среда и риск за човешкото здраве.