СИМОНА РУСЕВА 

“Преди 19 години, току-що завършила колеж, се влюбих в моя бос, както това може да се случи на всяко 22-годишно момиче. Но моят шеф беше президентът на САЩ. Отношенията ни бяха всичко за мен”, призна едва сега Моника Люински (41 г.) за аферата си с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън.

Тя бе гост оратор на форума “Under 30” на американското сп. “Форбс”, проведен вчера във Филаделфия, щата Пенсилвания. На него присъстваха близо 1000 поканени гости.

Люински не навлезе в отдавна известни подробности около интимните й срещи с Клинтън в Овалния кабинет, прекръстен от жълти издания на “Оралния офис”. Както е известно навремето Клинтън призна с половин уста, че е правил само френска любов с Моника.

Тя говори прочувствено и завладяващо, често преглъщаща сълзите си. Моника гледала на себе си като на първа жертва в света на една гнусна и унизителна кампания в глобалната мрежа. Сега тя имала мисия – да помага на жертвите на “Cyberbullying”-а.
“Аз бях пацинетка с номер нула. Бях първата личност, чието име бе съсипано в цял свят чрез интернет”, смята Люински.
През 1998 г., когато избухна скандалът “Моникагейт”, не е имало нито фейсбук, нито туитър. Съществували обаче клюкарски портали и развлекателни уебстраници, където всеки безнаказано можел да пише, каквото си иска и да разпространява волни текстове чрез имейли. С тогаваштите интернет връзки това ставало много бавно. “Въпреки това моята история обиколи света и се превърна във виртуален феномен”, остроумничи Люински. Тя дори е на мнение, че нейната афера е родила социалните портали.

Моника и Бил в Белия дом през 1995 г.

Моника се докосна и до най-мрачните си спомени около аферата й с Бил Клинтън. За секссрещите й пръв съобщил интернет порталът “Drudge Report”, темата била подхваната и раздухана от  „Starr Report“. Точно там били извадени на бял свят подробности – от оная синя рокля, по която имало следи от сперма на “боса” до игричките с неговите пури и вагината й.

“За една нощ аз се превърнах от една никому неизвестна персона в прокълната фигура”, откровеничи Моника.
Тогава тя се взирала в екрана на компютъра си и крещяла: “Това е чудовищно! Как могат да си позволяват да вадят неща на показ, които са откъснати от контекста? Искам да умра!” 

Тя наистина обмисляла самоубийство, такава идея се набивала непрестанно в мозъка й, но волята за живот и борба се оказали по-силни от унижението, на което била подложена. Вместо да унива, Моника решила да се посвети на борбата за защита на личната сфера на всеки човек.

“След като аз се преборих с мисълта за самоубийство, сега искам да помагам на други жертви на публичното унижение”, обяви Люински. За целта тя вчера си отворила специален профил в туитър и за броени часове се включили над 50 000 потребители, макар и не всички да били доброжелателно настроени кам нея.

Връщайки се в спомените си, Моника признава, че дълбоко съжалява за случилото се, но то било по взаимно съгласие. Тя станала изкупителна жертва, за да се защити авторитетът на президента. Още когато преодоляла мисълта да сложи край на живота си, решила да започне живота си отначало. Казала си, че всяко зло е за добро – известността й, макар и мрачна, би й помогнала за нова кариера. Така се отдала на модата, станала дизайнерка на дамски чанти, но и там се провалила.

Заминала за Лондон, следвала психология, но никой не искал да я назначи на работа заради лошата й слава. Сега се надявала да е намерила истинското си призвание – да помага на жертви с подобна на нейната съдба.

Завръщането й в публичното пространство обаче едва ли се харесва на Бил Клинтън (68 г.), кометират наблюдатели. Неговата съпруга Хилъри (66 г.) явно ще се бори за президентския пост в САЩ през 2016 г. В никакъв случай за нея няма да е от полза възкресяването на спомена за интимната връзка на съпруга й с Моника Люински. Тогава тя спечели симпатии с твърдото си поведение, не се поддаде на емоции, не поиска развод.  

Влезе ли в Белия дом обаче, с нея ще е и Бил. Той няма да е на бюрото в Овалния кабинет. И все пак...