СТРАСБУРГ--Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, чийто мандат свършва след десет дни, днес произнесе прощална реч в Европейския парламент, в която заяви, че след десет години на поста, оставя на приемника си Жан-Клод Юнкер по-голям и по-силен ЕС.

Без написан текст 58-годишният бивш премиер на Португалия обобщи двата си мандата начело на Комисията като управление по време на кризи - конституционна през 2005 година, когато Франция и Холандия отхвърлиха в референдуми проекта за Европейска конституция, финансова и дългова от 2008-а до 2012-та и геополитическа между Русия и Украйна и Запада днес.

"Конституционната криза беше решена от Лисабонския договор", каза Барозу, предизвиквайки смях от евроскептичните банки. "Всички държави го ратифицираха, включително и тези, които днес забравят за това", добави той, получавайки овации от проевропейците.

"Можем да се гордеем, че запазихме принципна позиция", каза той за кризата между ЕС и Русия по повод Украйна, напомняйки, че споразувението й за асоцииране и свободна търговия с Европа беше подписано и ратифицирано въпреки агресивната реакция на Москва.

Барозу припомни и че прогнозите за разпадане на еврозоната заради дълговата криза не са се сбъднали и днес ЕС излиза от нея с по-строги правила за икономическо управление и финансова дисциплина и с фискален и банков съюз, които никой не си е представял преди.

"Не забравяйте къде бяхме - някои от държавите ни членки бяха на ръба на банкрута - и къде сме сега...Поне 50 на сто от прогнозите бяха за имплозия на еврото", каза Барозу. "Не само Гърция не излезе от него, но и еврозоната се разшири и ЕС се разшири".

По време на неговите мандати в общата валута приеха Кипър, Словения, Словакия, Балтийските републики и Малта, а страните-членки на ЕС станаха от 15 на 28.

"Някои смятат, че Европа беше по-добре, докато половината от нея беше под комунизъм", заяви Барозу, визирайки евроскептиците. "Аз не мисля така".

"Реалността е, че ЕС не беше блокиран от разширяването", каза той. "ЕС успя да остане сплотен и отворен през кризата".

Той нарече "карикатура" образа на Европа доминирана от финансовата строгост. "Страните, които пострадаха най-много от кризата, бяха тези, които бяха изгубили конкурентоспособност преди нея".

Барозу припомни за амбициозния проект на ЕС за борба с климатичните промени, който се разви през неговите години начело на Комисията.Той сподели й че един от най-емоционалните му моменти през тях е била Нобеловата награда за мир за ЕС, която той получи заедно с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Това беше мощно напомняне, че значим нещо в света", каза Барозу.

И в прощалната си среща с него евродепутатите не му спестиха традиционните критики. "Направихте сериозни грешки в икономическата политика", каза лидерът на социалистите Джани Питела. "Първородният грях се нарича финансова строгост".

Той обаче призна като постижения на двете комисии на Барозу действията против климатичните промени, политиките в областите на търговията и в защитата на конкуренцията.

Лидерът на консерваторите Сайед Камал го упрекна в липса на откритост и че спасителният фонд на еврозоната означава "трансфери от по-богатите към по-бедните страни, може би завинаги".

Либералите признаха същите заслуги на Барозу както и социалистите, но го критикуваха, че не е използвал достътъчно законодателната си инициатива, а е чакал такава от големите държави-членки. "Спечелихте битката за стабилност, но загубихте битката за реформи", каза евродепутатът от Чехия Павел Теличка.

Колегата му от зелените, Филип Ламбертс упрекна Барозу, че комисията му е давала приоритет на интересите на кредиторите и изложила "нашите икономики на постоянното изнудване от страна на финансовите пазари и многонационалните компании".

Необикновено уравновесен в обръщението си към Барозу беше един от най-острите му критици, британският евроскептик Найджъл Фараж. Той определи председателя на Комисията като "честен фантазьор" и му благодари за увеличаващите се избиратели на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство във Великобритания.

"Благодаря Ви и наистина Ви желая много щастливо пенсиониране", каза Фараж.