Паника обхвана български граждани в самолет заради пасажери британци, като вследствие от разразилия се скандал вторите били свалени. Българите принудили шестимата поданици на кралицата да напуснат борда. Мотивът: били част от туристите, които трябваше да напуснат Банско със затварянето на курорта заради подозренията, че може да е огнище на зараза с COVID-19.

Впоследствие се оказало, че не става дума за тази група. Но пък пасажерите така или иначе са били свалени, съобщава "Офнюз". Става въпрос за полет по линията София-Лондон, излетял от софийското летище в 20 часа снощи. Естествено, без англичаните.

Както е известно, Банско е под блокада, след като стана ясно, че има двама заразени англичани - единият от които дете на 9 г. Заразени са и хазяин, както и ски учител и служител на лифта. Днес стана ясно, че има заразена готвачка, както и двама македонски граждани, които са били на ски в курорта. Потвърдени са два случая и на израелски граждани, също прекали ваканцията си в Банско.

Със затварянето на курорта премиерът Бойко Борисов обяви, че групите чуждестранни туристи са настанени в хотели в София, откъдето ще се качат на полети до държавите си. И се разгневи на туроператораторите.

Така, явно решили, че става въпрос за група англичани именно от Банско, българите започнали саморазправа. Показват я и любителски кадри от борда на самолета и от терминала.

"Банско е град, който е поставен под карантина, нали така? Не се допуска хора да влизат и да излизат от него. Пуснаха хората и ги сложиха в самолета. С нас", се чува на един от записите.

"Последното решение е да продължим полета без тези пътници", обявява накрая капитанът.

Днес вече е е ясно, че свалената група не е идвала от ски курорта. Туристите от Банско са си заминали още вчера, придружени до летището от конвой. Шестимата английски граждани все пак са успели да се качат на полет за дома. Тази сутрин.

Информацията е на Летище София.