СТРАСБУРГ--Проектите за нова ядрена мощност и газопровода "Южен поток" могат да се окажат неосъществими. България трябва да работи с Гърция, за да разнообрази газовите си доставки. Това заяви днес евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев на редовната среща с колеги от българската делегация в Страсбург, където тема беше енергетиката.

За нов ядрен реактор, било в Белене, било в Козлодуй, трудно ще се намери инвеститор, тъй като не е сигурно, че у нас или у съседите ще има гарантирано дългосрочно потребление, каза Уручев. "Това е много рисков проект. Имаме ли пазар? Къде е той? Имаме ли връзки с него?", каза Уручев. 

По думите му седми реактор в АЕЦ Козлодуй би струвал общо 20 милиарда лева и за да се изплати токът от него трябва да струва по 10-15 стотинки на киловатчас. "Такава голяма мощност трябва да се строи само за голям и богат пазар, какъвто е италианският",  каза Уручев, посочвайки, че далекопроводите до него през Сърбия и Черна гора нямат необходимия капацитет.

Друго препятствие пред нова ядрена мощност според евродепутата е, че тя не може да бъде изградена без държавна гаранция.

"Що се отнася до "Южен поток", винаги съм го подкрепям, защото този проект носи печалба за България в дългосрочен план", каза Уручев. "Иначе крайното решение за "Южен поток" не зависи от България, защото най-големият потребител в проекта е Италия. Ако италинският инвеститор излезе, няма да има "Южен поток".

Предвижда се тръбата да пренася по 65 милиарда кубически метра руски газ годишно. Българското потребление е под 3 милиарда кубически метра в годината.

Дълго обсъжданата двупосочна газова връзка с Гърция се бави, защото няма газ, който да тече по нея, посочи още Уручев. От Гърция може обаче да имаме алтернатива на руските доставки с отклонение от Трансадриатическия газопровод, който ще я свързва с Азербайджан през Турция, както и ако заедно инвестираме в плаващ терминал в Егейско море за внос на втечнен газ.