Хора са се събрали и тази сутрин за пореден път в кв. "Гео Милев", където от миналата година тлее конфликт за застрояването на детска площадка. Гражданите са твърдо решени да не допуснат инвеститора арх. Венцислав Дучев да започне градежа на 11-етажна сграда на 5000 кв м разгъната площ.

В ефира на Нова тв собственикът каза, че са заплашвани той и децата му, колата му е палена и след тези събития "няма право да отстъпва". Той потвърди, че законът е на негова страна, а нарече онзиденшната среща на прокуратурата и полицията по казуса "проява на тежко задкулисие".

Завчера Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че е проведена работна среща между ръководствата на СГП, Софийска районна прокуратура, главния секретар на МВР, директора на СДВР и Тихомир Безлов, като представител на група граждани, протестиращи срещу застрояването на детска площадка и зелени площи в кв. “Гео Милев“, ул. “Андрей Николов“ 24 в гр.София.

На срещата бяха обсъдени и обобщени резултатите от провежданите до момента четири  разследвания:

-         Първото е с правна квалификация по чл.216 от НК и касае изсечената в района на строителната площадка широколистна растителност, засадена в края на миналия век, със средства на живущите в района;

-         Второто е за документно престъпление по смисъла на чл.311 от НК, извършено от длъжностно лице, служител на фирма за строителен надзор: „З В Консулт“ ООД, при издаването на разрешително за строеж на инвеститора „Агора-ИН“ ЕООД;

-         Две досъдебни производства се водят за престъпления по чл.330 от НК с предмет: запалени четири броя автомобили, собственост на протестиращите срещу строежа граждани, паркирани в района на строителния обект и препятстващи влизането в него на строителна техника.

На срещата бяха набелязани конкретни процесуално-следствени действия за продължаване на разследванията и мерки с оглед недопускане ескалация на напрежение, съобщиха от обвинението.

Собственикът Дучев каза, че днес в имота ще влязат багери и строителна техника.